Theatro EDU

Διεθνής Συνδιάσκεψη 2018

Θέατρο και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση

Ουτοπία ή Αναγκαιότητα;

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυσή του (1998-2018), διοργανώνει την 8η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς.

Εργαστήρια Συνδιάσκεψης 2018

Πότε: Tα Εργαστήρια γίνονται το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 και είναι διάρκειας 2,5 ή 5 ωρών.

Τα 5ωρα γίνονται όλα το Σάββατο 24/11/2018 και ώρες 9.30-12.00 & 15.00-17.30

Τα 2,5ωρα γίνονται σε τρεις χρονικές ζώνες: Σάββατο 24/11/18 9.30-12.00 ή Σάββατο 24/11/18 15.00-17.30 ή Κυριακή 25/11/18 9.30-12.00

Πού: Τα Εργαστήρια γίνονται "παράλληλα" σε διάφορες αίθουσες που θα είναι αναρτημένες στο χώρο κατά την άφιξη

Δήλωση συμμετοχής: Όσοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την εγγραφή τους στη Συνδιάσκεψη (δημιουργία λογαριασμού, οικονομική τακτοποίηση και συμπλήρωση Φόρμας Εγγραφών, βλ "Εγγραφές-Κόστος'Αιτήσεις") μπορούν αν θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή και σε κάποια Εργαστήρια.
Όταν η Γραμματεία επιβεβαιώσει ότι η παραπάνω διαδικασία Εγγραφής ολοκληρώθηκε θα στείλει αυτοματοποιημένο ιμέλ (το πολύ σε 36 ώρες) και θα δίνει την δυνατότητα δήλωσης Εργαστηρίων
 
Η δήλωση γίνεται παρακάτω ηλεκτρονικά με τους κωδικούς εγγραφής στον ιστοχώρο της Συνδιάσκεψης . Τα Εργαστήρια έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: στην ημέρα και ώρα ώστε να μη δηλωθούν Εργαστήρια που συμπίπτουν στην ίδια χρονική ζώνη..Αλλαγή στη δήλωση Εργαστηρίου δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά

 

ΑΙΘΟΥΣΕΣ -  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ & ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

 

(ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ) Σχετικά με τους Card‐board Citizens (Πολίτες σε Xαρτόκουτα) και το Νομοθετικό Θέατρο (Legislative Theatre)

(ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ) Σχετικά με τους Card‐board Citizens (Πολίτες σε Xαρτόκουτα) και το Νομοθετικό Θέατρο (Legislative Theatre)

Αθήνα, 25/11/2018, Εργαστήριο, Adrian Jackson

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 25/11/2018 9:30 πμ - 12:00 μμ Export event

Για να δηλώσετε συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση πρέπει πρώτα να έχετε λογαριασμό στον ιστοχώρο μας. ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΔΩ ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΔΩ.

Σχετικά με τους Card‐board Citizens (Πολίτες σε Xαρτόκουτα) και το Νομοθετικό Θέατρο (Legislative Theatre)

Αθήνα, 25/11/2018

Adrian Jackson, καλλιτεχνικός διευθυντής και γενικός συντονιστής θεατρικής ομάδας Cardboard Citizens (Πολίτες σε Χαρτόκουτα), Ηνωμένο Βασίλειο

Εργαστήριο 2,5 ωρών
Συμμετοχή στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Αθήνα 2018
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Γλώσσα: αγγλικά

Το Νομοθετικό Θέατρο είναι η μεθοδολογία που εφευρέθηκε από τον Augusto Boal, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως vereador (νομοθέτη) στο συμβούλιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο, με στόχο την αξιοποίηση του θεάτρου στη δημιουργία και λήψη νομοθετικών μέτρων. Η ίδια μεθοδολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εμπλοκή και συμμετοχή ομάδων και ατόμων στη διαδικασία χάραξης πολιτικής και δημιουργίας νόμων. Σε αυτή τη διάλεξη/ εργαστήριο, ο Adrian θα μιλήσει για το πώς η ομάδα των cardboardcitizens αξιοποίησε το Νομοθετικό Θέατρο στη δουλειά της με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ομάδες αστέγων στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επηρεάσουν τη χάραξη πολιτικής στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Πρακτικές ασκήσεις και βίντεο θα αποτελέσουν μέρος αυτού του εργαστηρίου.
Οι Cardboard Citizens πραγματοποίησαν περιοδεία με το έργο Cathy που είναι εμπνευσμένο από την ταινία του Ken Loach «Cathy Come Home». Μετά την παράσταση, το κοινό κλήθηκε να συμμετάσχει ενεργά στη σύλληψη και τη δημιουργία νομοθετικών ρυθμίσεων μέσα από διαδραστικές τεχνικές θεάτρου φόρουμ. Με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώθηκαν πάνω από 500 προτάσεις νόμων. Οι πέντε καλύτεροι παρουσιάστηκαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, στη Βουλή των Λόρδων, την ημέρα της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου για την μείωση των αστέγων. Η ομάδα συνεργάστηκε στενά με μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα για αστέγους, που υπήρξε ο χορηγός αυτού του νομοσχεδίου, το οποίο στη συνέχεια κατέστη νόμος.
Το θέατρο είναι ένας ιδιαίτερα «ζωντανός» τρόπος συμμετοχής του κοινού σε συζητήσεις για ζητήματα σπουδαιότητας, ένας τρόπος που απαιτεί την εμπλοκή στις συνομιλίες όχι μόνο του μυαλού, αλλά και του σώματος και της ψυχής.
Η ομάδα Cardboard Citizens διαθέτει και άλλες δευτερεύουσες εμπειρίες για το πώς η τεχνική του νομοθετικού θεάτρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει τη χάραξη πολιτικής. Από το 2000 μέχρι το 2005 πραγματοποίησε περιοδεία με το έργο «Home and Away», με θέμα την υποδοχή των μεταναστών και των παιδιών προσφύγων στα σχολεία του Λονδίνου. Η παράσταση κατέληγε σε μια συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας το έφηβο ακροατήριο συνέτασσε προτάσεις στρατηγικής που καθιστούν την υποδοχή και την ένταξη των νεαρών προσφύγων που αιτούνται άσυλο, πιο αποτελεσματικές και πιο ευχάριστες για όλους τους εμπλεκόμενους.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ακτιβιστές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες και όλους όσοι εμπλέκονται σε ομάδες και κοινότητες. 

Image

Ο Adrian Jackson είναι ο ιδρυτής, σκηνοθέτης και γενικός συντονιστής μίας ιδιαίτερης θεατρικής ομάδας, της Cardboard Citizens (Πολίτες σε Χαρτόκουτα), στην οποία οι περισσότεροι ηθοποιοί είναι άστεγοι ή πρώην άστεγοι. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1991 και από τότε ο Adrian έχει σκηνοθετήσει πάνω από 30 έργα, πολλά από τα οποία έχει επινοήσει και γράψει ο ίδιος. Εκτός από τη συγγραφή και σκηνοθεσία διαφόρων διαδραστικών παραστάσεων φόρουμ, ο Adrian έχει επίσης σκηνοθετήσει όλες τις μεγάλης κλίμακας, sitespecific παραστάσεις της ομάδας, όπως: Περικλής (Pericles) και Τίμων ο Αθηναίος (Timon of Athens) σε συμπαραγωγή με τη Royal Shakespeare Company (RSC), The Beggar’sOpera (με την English National Opera-ENO), The Lower Depths (με τη θεατρική εταιρία London Bubble) και τη βραβευμένη με το Evening Standard award, Mincemeat.Το 2012 έγραψε και σκηνοθέτησε το έργο A Few Man Fridays, με θέμα το διωγμό ολόκληρου του πληθυσμού των νησιών Τσάγκος, το οποίο ανέβηκε στο κέντρο τεχνών Riverside Studios και έτυχε μεγάλης αναγνώρισης από κοινό και κριτικούς. Το 2015 σκηνοθέτησε το Benefit της Sarah Woods και το 2016 το Cathy, μια αναθεωρημένη εκδοχή του Cathy Come Home του Ali Taylor, με τα οποία πραγματοποίησε περιοδείες σε εθνικό επίπεδο. Το 2017 ανέθεσε τη συγγραφή και συν-σκηνοθέτησε 9 νέα έργα γύρω από την ιστορία της στέγασης υπό τον γενικό τίτλο HomeTruths, σε συνεργασία με τους Stef Smith, EV Crowe, Heathcote Williams, David Watson, Nessah Muthy, Chris O’Connell, Sonali Battacharya, Lin Coghlan και Anders Lustgarten. Ο Adrian είναι ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες του θεάτρου του καταπιεσμένου παγκοσμίως. Έχει μεταφράσει τα εξής πέντε βιβλία του Augusto Boal στα αγγλικά: Games for Actors and Non-Actors, The Rainbow of Desires, The Legislative Theatre, Hamlet and the Baker's Son (αυτοβιογραφία του Boal) και The Aesthetics of the Oppressed. Έχει υπάρξει συνεργάτης του Boal σε πολλά σεμινάρια, ενώ συνέθεσαν μαζί και ένα έργο νομοθετικού θεάτρου, υπό τον τίτλο The Art of Legislation, το οπoίο ανέβηκε στο County Hall του Λονδίνου. Έχει διδάξει σε όλη τη Βρετανία και την Ιρλανδία και σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων masterclasses σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Αφρική. Την πρωτοχρονιά του τρέχοντος έτους, βραβεύτηκε από τη Βασίλισσα της Αγγλίας με ΜΒΕ (Member of the Order of the British Empire) στο πλαίσιο του 2018 New Year’s Honours. Τον Μάρτιο του 2018, θα αναβιώσει την Cathy για το θέατρο Soho και για μία σειρά περιοδειών και στη συνέχεια θα συν-σκηνοθετήσει μια ταινία για το Artangel.

Print

Number of views (2435)/Σχόλια (0)