Theatro EDU

Διεθνής Συνδιάσκεψη 2018

Θέατρο και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση

Ουτοπία ή Αναγκαιότητα;

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της επετείου των 20 χρόνων από την ίδρυσή του (1998-2018), διοργανώνει την 8η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο και τις Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άλλους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς.

Πατήστε εδώ για να μεταβείτε σε μια απλή λίστα όλων των ομιλητών και εμψυχωτών.

Ομιλητές - Εισηγητές - Εμψυχωτές

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 24/11/2018 9:30 πμ - 12:00 μμ Export event
  • Συμμετέχουν: 7
  • Θέσεις: 15
  • Υπολειπόμενες θέσεις: 8
Για να δηλώσετε συμμετοχή στη συγκεκριμένη δράση πρέπει πρώτα να έχετε λογαριασμό στον ιστοχώρο μας. ΣΥΝΔΕΣΗ ΕΔΩ ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΕΔΩ.
O Σαίξπηρ ζει στα σχολεία

O Σαίξπηρ ζει στα σχολεία

Αθήνα, 24/11/2018, Εργαστήριο, Νικολέττα Δημοπούλου, Ειρήνη Καρέτα

O Σαίξπηρ ζει στα σχολεία 

Αθήνα, 24/11/2018

Νικολέττα Δημοπούλου, θεατροπαιδαγωγός
Ειρήνη Καρέτα, trainer,  υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων British Council

Εργαστήριο 2,5 ωρών
Συμμετοχή στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Αθήνα 2018
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Γλώσσα: ελληνικά-αγγλικα

Το πρόγραμμα “O Σαίξπηρ ζει στα σχολεία” δημιουργήθηκε από το British Council σε συνεργασία με το Royal Shakespeare Company για να σηματοδοτήσει την 400η επέτειο του θανάτου του Σαίξπηρ το 2016.  Tο πρόγραμμα έχει σαν στόχο να αναδείξει το Σαίξπηρ ως ένα διαχρονικό συγγραφέα που μιλάει ακόμα για όλους τους ανθρώπους και τα έθνη, αντιμετωπίζοντας μεγάλα ερωτήματα και θέματα σχετικά με τον άνθρωπο και τον πολίτη του εικοστού πρώτου αιώνα. Το εκπαιδευτικό υλικό ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να ασχοληθούν με βασικά ζητήματα και ιδέες που συναντάμε σε θεατρικά έργα του Σαίξπηρ: ηγεσία και δύναμη, οικογένεια και σχέσεις, ταυτότητα και ισότητα, μοίρα και πεπρωμένο, δικαιοσύνη και κανόνες. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες, να προβληματιστούν και να επεξεργαστούν τα παραπάνω θέματα και να γνωρίσουν τον κόσμο του θεάτρου. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στου συμμετέχοντες να γνωρίσουν το έργο του Σαίξπηρ, τις διαχρονικές του ιδέες και τον πλούσιο λόγο του καθώς και να αναπτύξουν: 
Γνώση και κατανόηση: Για θέματα όπως νόμοι και κανόνες, τη δημοκρατική
διαδικασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, το χρήμα και την οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον κόσμο ως μια παγκόσμια κοινότητα, καθώς και για έννοιες όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ισότητα, η ελευθερία, η εξουσία και το κράτος δικαίου.
Δεξιότητες και ικανότητες: Κριτική σκέψη, ανάλυση πληροφοριών, έκφραση απόψεων, συμμετοχή σε συζητήσεις και διαλόγους, διαπραγμάτευση, επίλυση διαφορών και συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις.
Αξίες και συμπεριφορές: Σεβασμός για τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, δεκτικότητα, ανοχή, θάρρος για υποστήριξη μιας άποψης και προθυμία να ακούμε, να συνεργαζόμαστε και να υπερασπιζόμαστε άλλους ανθρώπους.
Να γνωρίσουν τον κόσμο του θεάτρου και τις διαδικασίες του αυτοσχεδιασμού και της δημιουργίας


Image

Η Νικολέττα Δημοπούλου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Master of Arts in International Performance Research (Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και Σχολή Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου). Έχει εργαστεί ως δραματολόγος σε παραστάσεις και θεατροπαιδαγωγός στην προσχολική αγωγή, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε προγράμματα στήριξης μεταναστών ενώ παράλληλα έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης  “Europe On Stage” στη Γερμανία, με στόχο τη διαχείριση κοινωνικών διακρίσεων και την κατάρριψη διεθνών στερεοτύπων μέσω θεατρικών εργαλείων. Έχει σχεδιάσει για το British Council Athens το Summer School in Performing Arts για εφήβους και αυτή τη στιγμή εργάζεται ως εκπαιδεύτρια του προγράμματος Life Skills. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση μέσω του οποίου συνεργάζεται και με την Actionaid Hellas. Από το 2018 έχει αναλάβει την περιφερειακή διαχείριση Νότιας Ελλάδας & Νησιών Αιγαίου στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Image

Η Ειρήνη Καρέτα έχει εργαστεί ως υπεύθυνη και διαχειρίστρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, συμμετοχικότητας της νεολαίας και αλληλέγγυας οικονομίας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου κι έχει διεθνές Μεταπτυχιακό στην Επίλυση Συγκρούσεων και Διεθνή Ανάπτυξη. Διαθέτει σημαντική εργασιακή εμπειρία σε προγράμματα νεότητας κι έχει συνεργαστεί με μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις στην Ελλάδα και την Ισπανία. Τα τελευταία δύο χρόνια δούλεψε ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων  για το Κέντρο Εκπαίδευσης του British Council και της UNICEF στο Σκαραμαγκά που φιλοξενούσε παιδιά πρόσφυγες. Παράλληλα, διοργάνωσε και σχεδίασε με συνεργάτες τα εργαστήρια Ζώντας Όλοι Μαζί, που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα. Επίσης έχει δουλέψει για πάνω από 10 χρόνια ως εκπαιδεύτρια νέων και αυτήν την περίοδο δουλεύει ως Συντονίστρια προγραμμάτων σε σχέση με την Εκπαίδευση και την Κοινωνία στο British Council στην Αθήνα. 

Print