Αποτελέσματα αναζήτησης

«Αλληλέγγυα» διδασκαλία της Ιστορίας

«Αλληλέγγυα» διδασκαλία της Ιστορίας

Αθήνα, 24/11/2012, Εργαστήριο Συνδιάσκεψης 2012, Κατερίνα Μπρεντάνου

Event date: 11/24/2012 9:00 AM - 12:00 PM Export event

7η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  

«Θέατρο & Εκπαίδευση: δεσμοί αλληλεγγύης»

«Αλληλέγγυα» διδασκαλία της Ιστορίας

Μπρεντάνου Κατερίνα 

Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Πειραιά, Φιλόλογος, Θεατρολόγος

Εργαστήριο: 3 ώρες

Εναλλακτική προσέγγιση της διδασκαλίας της Ιστορίας μέσα από ένα διδακτικό μοντέλο που προωθεί την φαντασία, ενισχύει την ενσυναίσθηση και δημιουργεί δεσμούς αλληλεγγύης ανάμεσα σε άτομα και λαούς.

Σκοπός του προτεινόμενου εργαστηρίου είναι να δείξει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το θέατρο στη διδασκαλία της ιστορίας και μάλιστα στη διδασκαλία ακανθωδών και συγκρουσιακών ιστορικών θεμάτων, όπως το θέμα της ανταλλαγής πληθυσμών του 1923 και των «χαμένων πατρίδων» ή και το θέμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1974.

Στο εργαστήριο αυτό, μέσα από την εξατομίκευση των ιστορικών γεγονότων, τη δημιουργία σεναρίων, τον αυτοσχεδιασμό και την  “hot chair” τεχνική, θα βιωθεί το αίσθημα της απώλειας για όλους τους εμπλεκόμενους και θα αναδυθούν οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν τότε (και πάντα) οι άνθρωποι που για οποιοδήποτε λόγο αναγκάζονται να ζήσουν ως πρόσφυγες.

Επειδή η ιστορία δεν είναι μία απλή αφήγηση γεγονότων και δεν μπορεί να δράσει καταλυτικά στο σήμερα αν δεν βιωθεί και δε συνδεθεί με τη σημερινή πραγματικότητα θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο οι μαθητές μας να προσεγγίσουν με έναν άλλο τρόπο τα ιστορικά τεκταινόμενα και να αποκτήσουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν το παρελθόν και κατά συνέπεια το μέλλον περισσότερο δημοκρατικά, συνειδητά και με την επίγνωση του ότι σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι τα κοινά αισθήματα των ανθρώπων, η αλληλεγγύη και ο αγώνας για τον προσδιορισμό της ταυτότητας μας, της θέσης μας μέσα στον κόσμο και της ποιότητας της ζωής μας.

Το θέατρο και οι μέθοδοι του δίνουν τα απαραίτητα εργαλεία για αυτού του είδους την προσέγγιση επειδή ακριβώς εμπλέκουν τον μαθητή στη διαδικασία με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο, συναισθηματικά, σωματικά, πνευματικά.

Με τον τρόπο αυτό ο στόχος της δημιουργίας «δεσμών αλληλεγγύης», βασικός σκοπός της φετινής συνδιάσκεψης, υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε δασκάλους, σε φιλολόγους, σε φοιτητές καθώς και σε κάθε άλλον ενδιαφερόμενο να βιώσει την Ιστορία.

Η Κατερίνα Μπρεντάνου γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1984) και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου (1995). Έχει τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (2000) και είναι διδάκτωρ του ίδιου τμήματος (2010). Εργάζεται στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως φιλόλογος από το 1987. Σήμερα είναι Σχολική Σύμβουλος των Φιλολόγων του Πειραιά. Έχει  διδάξει (1999-2003) στην Ανώτερη Δραματική σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου Πειραιά, έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις του Θεατρικού εργαστηρίου Κερατσινίου (1988-1995). Επίσης είναι εκπαιδεύτρια εκπαιδευτών με ειδίκευση στη χρήση του θεάτρου ως μέσου διδασκαλίας. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις και εργαστήρια πάνω στο θέμα αυτό σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας (πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και Συνεχούς Επαγγελματικής Κατάρτισης) σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.


 

Action Category
  • Seminars - Workshops
Year
  • 2012
Cities
  • Athens
Facilitators
  • Μπρεντάνου Κατερίνα
Print

Number of views (1800)/Comments (0)

Αρχείο

«February 2026»
MonTueWedThuFriSatSun
26
«Σκληρό Καρύδι!»

«Σκληρό Καρύδι!»

Διαδικτυακά, 26/1/2026 Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
27
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Ηγουμενίτσα 27/1/2026, Παιδαγωγική-Οργανωτική συνάντηση προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»
28
«Από τον Μπρεχτ... στον Δαρείο 2800 μίλια δρόμος»

«Από τον Μπρεχτ... στον Δαρείο 2800 μίλια δρόμος»

Διαδικτυακά, 28/1/2026, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Κατερίνα Αλεξιάδη
29
30311
2345
6
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Διαδικτυακά 6/2/2026, Παιδαγωγική-Οργανωτική συνάντηση προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» (Κρήτη)
7
8
91011
12
R-Lab Festival

R-Lab Festival

Paris 11-14/2/2026 Festival
13
R-Lab Festival

R-Lab Festival

Paris 11-14/2/2026 Festival
14
R-Lab Festival

R-Lab Festival

Paris 11-14/2/2026 Festival
15
Πάμε Θέατρο - "Εγώ κι εσύ"

Πάμε Θέατρο - "Εγώ κι εσύ"

Αθήνα, 15/2/2026 "Εγώ κι εσύ" της Λορεν Γκαντερσον σε σκηνοθεσία της Σ. Βγενοπούλου στο Θέατρο " Μιχάλης Κακογιάννης
1617
«Διαπολιτισμικές μελέτες  περίπτωσης και εφαρμογές στη σχολική τάξη»

«Διαπολιτισμικές μελέτες περίπτωσης και εφαρμογές στη σχολική τάξη»

Διαδικτυακά, 17/2/2026, συζήτηση Κώστας Μάγος, Χριστίνα Ζώνιου
1819202122
2324252627
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Διαδικτυακά 27/2/2026, Παιδαγωγική-Οργανωτική συνάντηση προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» (Αττική Βοιωτία, Εύβοια, Κυκλάδες)
28
'κι αν ήσουν εσύ; στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις'

'κι αν ήσουν εσύ; στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις'

Σέρρες, 28/2/2026 Σεμινάριo για εκπαιδευτικούς, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
1
2
Όταν έρθει το αύριο - ο Μάρτιος είναι του Νταρουίς

Όταν έρθει το αύριο - ο Μάρτιος είναι του Νταρουίς

Αθήνα 2 Μαρτίου 2026 - εκδήλωση για τα 85 χρόνια από τη γέννηση του Μαχμούντ Νταρουίς και παρουσίαση του νέου βιβλίου ποιημάτων
345
'κι αν ήσουν εσύ; - επόμενο βήμα ΜΑΖΙ'

'κι αν ήσουν εσύ; - επόμενο βήμα ΜΑΖΙ'

Διαδικτυακά, 29/1 & 5/2 5/3 2026 Σεμινάριo για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Ζώνιου, Νίκος Γκόβας,Γιώργος Μπεκιάρης, Γλυκερία Αράπη, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου
678
«Κι αν ήσουν εσύ; - Πες το με φόρουμ!»

«Κι αν ήσουν εσύ; - Πες το με φόρουμ!»

Σάμος 8/3/2026, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς. Χριστίνα Κρίθαρη

Κατηγορίες

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά