Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

Εκπαίδευση εμψυχωτών, επιμορφωτών,συντονιστών
 σεμινάρια στελεχών

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" και της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών, εμψυχωτών και επιμορφωτών του προγράμματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει σειρά Σεμιναρίων - Εργαστηρίων στελεχών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ενηλίκων, θέματα που αφορούν τη προσφυγική κρίση, τεχνικές αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος, ανατροφοδότησης κ.ά. ​Παράλληλα οργανώνει σε διάφορες πόλεις σειρά "παιδαγωγικών-συντονιστικών" συναντήσεων με τοπικούς συντονιστές, εκπαιδευτικούς και στελέχη τοπικής κοινωνίας, για την οργάνωση και συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος στη περιοχής τους.

Εκπαίδευση στελεχών - Κι αν ήσουν εσύ;

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 9/12/2001 11:30 πμ - 6:00 μμ Export event
Το σώμα και ο φυσικός κόσμος στη θεατρική πράξη

Το σώμα και ο φυσικός κόσμος στη θεατρική πράξη

Αθήνα, 9/12/2001, Εργαστήριο Συνδιάσκεψης 2001, Κώστας Φιλίππογλου

2η Διεθνής Συνδιάσκεψη για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

7-8-9 Δεκεμβρίου 2001, Αθήνα

 

Το σώμα και ο φυσικός κόσμος στη θεατρική πράξη

Κώστας Φιλίππογλου, ηθοποιός, δάσκαλος θεάτρου
5 ώρες, Κυριακή, Ελληνικά

Τι ιστορία λέμε με κάθε μας κίνηση; Τι διηγούμαστε με κάθε μας χειρονομία? Είναι ζωντανή αυτή η ιστορία? Είναι καθαρή? Πώς αντηχεί; Ο κύκλος των μαθημάτων ξεκινά με την ανακάλυψη της σχέσης που υπάρχει μεταξύ της φύσης και του ανθρώπινου σώματος. Θα ξαναδημιουργήσουμε με το σώμα μας τις κινήσεις των στοιχείων ( νερό, φωτιά, αέρας, γη ), των υλικών ( ξύλο, πέτρα, πυλός, μέταλλο κλπ ), τις κινήσεις των φυτών και των ζώων, ώστε να καταλάβουμε πως οι παρορμήσεις, οι αντιδράσεις και οι κινήσεις του ανθρώπινου σώματος αντανακλούν στη φύση. Θα εξερευνήσουμε λοιπόν το σώμα μας, τις δυνατότητες που αυτό έχει να αναπαριστά και να αναδημιουργεί τις κινήσεις τις φύσης. Κρατώντας αυτό ως βάση, θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας από τον κόσμο του συγκεκριμένου, προς τον κόσμο του αφηρημένου, ανακαλύπτοντας συναισθήματα και χαρακτήρες. Η προσπάθειά μας θα είναι να ανακαλύψουμε μια νέα διάσταση του κόσμου του συναισθήματος και του κόσμου της νόησης στηριζόμενοι στην εξερεύνηση και στην ανάπτυξη του σωματικού μας κόσμου. Έτσι προεκτείνουμε το υποκριτικό μας βεληνεκές μέσω της φαντασίας και του αυθορμητισμού.

Ο Κώστας Φιλίππογλου ξεκίνησε τις θεατρικές του σπουδές στην Αθήνα και συνέχισε την εκπαίδευσή του με ηθοποιούς δασκάλους από την ομάδα του Πήτερ Μπρούκ, της Αριάν Μνουσκίν και την Theatre de Complicite. Από το 1985 εργάζεται στην Ελλάδα ως ηθοποιός έχοντας συμμετάσχει σε αρκετές παραγωγές. Τα τελευταία τρία χρόνια είναι μέλος της Theatre de Complicite και παίρνει μέρος στις παραστάσεις που δίνει η ομάδα στην Αγγλία, την Ευρώπη και τις Η Π Α. Από το 1997 εργάζεται και ως δάσκαλος θεάτρου. Με αυτήν την ιδιότητα στην Ελλάδα έχει διδάξει στο θεατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, στην δραματική σχολή "Αρχή" της Ν. Καρά, στα σεμινάρια του υπουργείου παιδείας για το θέατρο στα σχολεία, καθώς και σε οργανωμένα εργαστήρια με συμμετέχοντες ηθοποιούς ή σπουδαστές. Στο εξωτερικό έχει διδάξει θέατρο στο Λονδίνο, σε σχολεία, σε δραματικές σχολές και στα εργαστήρια που διοργανώνει η Complicite. Στο Ισραήλ, δίδαξε στο σχολείο τεχνών. ΜΑΤΑΝ και στην Νέα Υόρκη στο Lee Strasberg Institute, στο Actor's Studio, στο Actor's Center και στο ανοιχτό εργαστήρι που διοργάνωσε η Complicite την άνοιξη του 2001.


 

Print