Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

Εκπαίδευση εμψυχωτών, επιμορφωτών,συντονιστών
 σεμινάρια στελεχών

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" και της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών, εμψυχωτών και επιμορφωτών του προγράμματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει σειρά Σεμιναρίων - Εργαστηρίων στελεχών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ενηλίκων, θέματα που αφορούν τη προσφυγική κρίση, τεχνικές αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος, ανατροφοδότησης κ.ά. ​Παράλληλα οργανώνει σε διάφορες πόλεις σειρά "παιδαγωγικών-συντονιστικών" συναντήσεων με τοπικούς συντονιστές, εκπαιδευτικούς και στελέχη τοπικής κοινωνίας, για την οργάνωση και συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος στη περιοχής τους.

Εκπαίδευση στελεχών - Κι αν ήσουν εσύ;

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/5/2022 10:00 πμ - 12:00 μμ Export event
«Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο!»

«Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο!»

Λάρισα 26/5/2022, Εργαστήρια για μαθητές, 3ο Γυμνάσιο Λάρισας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ - Στο  3ο Γυμνάσιο Λάρισας
«Πάρτο αλλιώς! Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό στο σχολείο»

Εμψύχωση: Γιώργος Μόσχος, νομικός, εκπαιδευτής ενηλίκων

Λάρισα, Πέμπτη 26 Μαίου 2022, 10:00-12.00

ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ 26 μαθητές/μαθήτριες
Συνεργασία Μάγδα Βίτσιου


Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος «Kι αν ήσουν εσύ;» διοργανώνει εργαστήριο για μαθητές-μαθήτριες στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας με τίτλο «Μπλοκάρουμε τον ρατσισμό - Διακρίσεις και ρατσισμός στο χώρο του σχολείου. Πρόληψη και αντιμετώπιση».
Το εργαστήριο έγινε σε συνεργασία με το πρόγραμμα "Σχολείο για όλους"

Σύντομη περιγραφή: Τι γίνεται όταν μια ομάδα μαθητών βρίσκεται μπροστά σε μια κατηγορία κλοπής που ενεργοποιεί προκαταλήψεις και ρατσιστικές στάσεις; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το μίσος και ο θυμός ανάμεσά τους; Πώς μπορούν οι ομάδες να παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις, σε τέτοιες περιπτώσεις; Υπάρχουν τρόποι για να πετυχαίνουμε τη συνεννόηση και να μπλοκάρουμε μαζί τον ρατσισμό;   Το εργαστήρι αυτό απευθύνεται σε μαθητές – μαθήτριες γυμνασίου ή λυκείου. Αξιοποιεί τεχνικές επικοινωνίας ομάδας και θεάτρου φόρουμ για να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά που συμμετέχουν σχετικά με την ατομική και συλλογική ευθύνη τους απέναντι σε ρατσιστικές συμπεριφορές που μπορεί να συμβούν στο περιβάλλον τους. Ξεκινάμε με παιχνίδια για την εισαγωγή στο θέμα, αναφορά στις έννοιες και τις προβλέψεις του νόμου. Ύστερα, διηγούμαστε μιας ιστορία που βασίζεται σε πραγματικούς χαρακτήρες και περιστατικά. Επεξεργαζόμαστε την ιστορία μέσα από συζήτηση και παίξιμο ρόλων, με διάφορους τρόπους. Στόχος μας είναι να πάρουμε ιδέες και μεγαλύτερη σιγουριά για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προλαβαίνουμε καταστάσεις που οδηγούν στο διχασμό, τις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό. Στο τέλος του εργαστηρίου, αν θέλουμε, θα κουβεντιάσουμε και το τι πήραμε από αυτό.  

To πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» και το εκπαιδευτικό υλικό του έχουν εγκριθεί και από το Υπουργείο Παιδείας  και το ΙΕΠ. Αναλυτική περιγραφή του προγράμματος  στην ιστοσελίδα www.theatroedu.gr

ΜΕΤΡΑ COVID: Όλες οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν με τη τήρηση του υγειονομικού Covid-free πρωτοκόλλου λειτουργίας που ισχύει τη συγκεκριμένη περίοδο προς αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

Σύντομο βιογραφικό εμψυχωτή: Ο Γιώργος Μόσχος είναι  νομικός, επιμορφωτής και εμψυχωτής θεατρικών ομάδων. Διετέλεσε Συνήγορος του Παιδιού από τον Ιούλιο του 2003 ως τον Ιανουάριο του 2018, Πρόεδρος και μέλος ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού. Συνεργάστηκε ποικιλοτρόπως με διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις για τα δικαιώματα του παιδιού και συμμετείχε ενεργά σε μεγάλο αριθμό συναφών εθνικών και διεθνών δικτύων. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12) και μέλος ΔΣ (2020-2021) του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Τοπικός- Συντονισμός Λάρισας
Συνεργασία:  Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες 
Συνεγασία: Πρόγραμμα "Σχολείο για όλους"
Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 /info@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

 

Print