Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2025-2026

 


«Κι αν ήσουν εσύ;»
Θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες
για την ευαισθητοποίηση
στα ανθρώπινα δικαιώματα
και σε θέματα προσφύγων

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σε επιμέλεια Νάσιας Χολέβα.

Δείτε εδώ περισσότερα


 

 

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 2021-2022 ...πλήρες κείμενο 

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 2021-2022 ...ανακεφαλαίωση-συμπεράσματα

Το «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας γύρω από θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσφύγων και συμπερίληψης με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2025 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Από τον Οκτώβριο του 2025 υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με την υποστήριξη των μελών του τελώντας υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-IDEA (International Drama/Theatre and Education Association) και με την επιστημονική υποστήριξη – συνεργασία πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων

Περιλαμβάνει:

  • Δραση 1: Επιμορφωτικά Σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας,
  • Δράση 2: Θεατροπαιδαγωγικά Εργαστήρια για μαθητές
  • Δράση 3: Δικτύωση σχολείων & εκπαιδευτικών μέσα από Παιδαγωγικές-Συντονιστικές συναντήσεις ανά Νομό (Δράση 3α), εκπαίδευση στελεχών (Δράση 3β)
  • Δράση 4: Παραστάσεις φόρουμ για μαθητές, εκπαιδευτικούς και μέλη της τοπικής κοινωνίας,
  • Δράση 5: Ημέρες Δράσης & Μαθητικά Φεστιβάλ 
  • Δράση 6: Δράσεις συνεργασίας ντόπιου και προσφυγικού μαθητικού και νεανικού πληθυσμού

Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει συνολικά το πρόγραμμα καθ’ όλα τα έτη κατά τα οποία προβλεπόταν η διαδικασία έγκρισης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων από αυτό (από το 2024 η έγκριση συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα γίνεται από τη διεύθυνση και το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου).

Επιστημονική υποστήριξη - συνεργασία: 

  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό προγραμμα)
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής
  • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης
  • Πανεπιστήμιο Πάτρας/Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Tμήματος Θεατρικών Σπουδών

Όλες οι Δράσεις προσφέρονται δωρεάν από ειδικά εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους θεατροπαιδαγωγούς και εμψυχωτές του προγράμματος.

Το «Κι αν ήσουν εσύ;» σε αριθμούς από το 2015 ως και το 2024:
20167 εκπαιδευτικοί, 
45646 μαθητές/μαθήτριες, 
1021 σχολεία, 
πάνω από 70 πόλεις,
134 διαδραστικές παραστάσεις,
159 Μαθητικά Φεστιβάλ και Ημέρες Δράσης,
721 σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, 
1842 εργαστήρια σε μαθητές, 
Περισσότεροι από 150 εκπαιδευτές, εμψυχωτές, θεατροπαιδαγωγοί, 
Συνεργασία με περισσότερες από 100 φορείς (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, πανεπιστημιακά τμήματα, Δήμους, Φεστιβάλ, Μουσεία και άλλες οργανώσεις)

περισσότερα για το πρόγραμμα...


Δείτε εδώ βίντεο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλα.


 

 


 


"Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ"  

(ΕΔΩ για τα προηγούμενα χρόνια)


Αναρτήσεις εργασιών από εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του προγράμματος 'κι αν ήσουν εσύ;'
''Η πορεία της τάξης μου 2022-2023" 

Έρχονται...

Κεντρική διαδικτυακή συνάντηση στελεχών του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» - «Πώς επινοούμε μία παράσταση Θεάτρου Φόρουμ με μαθητές»

Κεντρική διαδικτυακή συνάντηση στελεχών του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» - «Πώς επινοούμε μία παράσταση Θεάτρου Φόρουμ με μαθητές»

Διαδικτυακά, 27/5/2020, Εκπαίδευση στελεχών - κεντρική, Χριστίνα Ζώνιου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 27/5/2020 7:00 μμ - 9:00 μμ Export event


Κεντρική διαδικτυακή συνάντηση στελεχών του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»

«Πώς επινοούμε μία παράσταση Θεάτρου Φόρουμ με μαθητές»

Διαδικτυακά, 27/5/2020

Ώρες: 19.00 – 21.00 

Επιμορφωτής: Χριστίνα Ζώνιου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Συντονισμός: Χριστίνα Κριθαρη

Σύντομη περιγραφή
Με ποια διαδικασία μπορεί ένας εκπαιδευτικός να δημιουργήσει με τους μαθητές του μία συμμετοχική παράσταση  Θεάτρου Φόρουμ? Ποια είναι τα βήματα για την επινόηση της δραματουργίας; Ποια είναι η δομή, οι χαρακτήρες, η δράση; Τι πρέπει να προσέξει και τι να αποφύγει; Η εισήγηση θα χρησιμοποιήσει ένα παράδειγμα στην ευρύτερη θεματική των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Βιογραφικά στοιχεία
Η Χριστίνα Ζώνιου είναι από το 2005 μέλος του διδακτικού προσωπικού (μέλος Ε.Ε.Π.) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διδάσκει στο προπτυχιακό και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών τα αντικείμενα υποκριτική και κοινωνικό θέατρο. Έχει επίσης διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Gelisim της Κωνσταντινούπολης,  καθώς και στα πανεπιστήμια της Πίζας και Sapienza της Ρώμης. Πραγματοποίησε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη θεωρία  του θεάτρου και  τη θεατρική πρακτική και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Παν/μιο Θεσσαλίας (Π.Τ.Π.Ε.) με θέμα διατριβής το Θέατρο του Καταπιεσμένου για την ενίσχυση της διαπολιτισμικής ικανότητας των εκπαιδευτικών. Εργάστηκε από το 1998 ως σκηνοθέτης, καθηγήτρια υποκριτικής, δραματολόγος και εμψυχώτρια κοινωνικού θεάτρου σε συνεργασία με θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και την Ιταλία (μεταξύ άλλων Νέα Σκηνή, Τeatro della Limonaia, Intercity Festival, Teatro Verdi di Pisa, Prima del Teatro - European School for the Art of Actor, Blanca Teatro, Cantiere San Bernardo). Είναι μέλος του διεθνούς κινήματος Θέατρου του Καταπιεσμένου και των ομάδων Ακτιβιστική Ομάδα Θ.τ.Κ (Αθήνα) και Cluedo (Nαύπλιο). Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Σπουδών του «Λυκείου Επιδαύρου» Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Διατέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (2014-2017) και ταμίας (2017-2020).


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Σχόλια εκπαιδευτικών και μαθητών

Ημερολόγιο δράσεων "Κι αν ήσουν εσύ;"

«Οκτώβριος 2025»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Μερικές από τις στιγμές που… «άξιζαν τον κόπο»! (2019)

Σεμινάρια εκπαιδευτικών

Μονόλογοι σε καραντίνα

Δράσεις για μαθητές

Διάλογοι σε καραντίνα

Διαδραστικές παραστάσεις

Μονόλογοι από το Αιγαίο

Μαθητικά φεστιβάλ