Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

Εκπαίδευση εμψυχωτών, επιμορφωτών,συντονιστών
 σεμινάρια στελεχών

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" και της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών, εμψυχωτών και επιμορφωτών του προγράμματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει σειρά Σεμιναρίων - Εργαστηρίων στελεχών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ενηλίκων, θέματα που αφορούν τη προσφυγική κρίση, τεχνικές αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος, ανατροφοδότησης κ.ά. ​Παράλληλα οργανώνει σε διάφορες πόλεις σειρά "παιδαγωγικών-συντονιστικών" συναντήσεων με τοπικούς συντονιστές, εκπαιδευτικούς και στελέχη τοπικής κοινωνίας, για την οργάνωση και συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος στη περιοχής τους.

Εκπαίδευση στελεχών - Κι αν ήσουν εσύ;

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 2/12/2023 12:00 μμ - 3:00 μμ Export event

«Άνθρωπος και Κοινότητα - Βασισμένο στην αληθινή ιστορία και στην ταινία The Boy Who Harnessed the Wind»

Θεσσαλονίκη, 2/12/2023, Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Ειρήνη Ζώη, Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, Μελίνα Χατζηγεωργίου

Εργαστήριο
«Άνθρωπος και Κοινότητα - Βασισμένο στην αληθινή ιστορία και στην ταινία The Boy Who Harnessed the Wind»,

Εμψύχωση Ειρήνη Ζώη, Φωτεινή Παπαχαραλάμπους και Μελίνα Χατζηγεωργίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 12:00-15:00
στο 36ο Δημοτικό Σχολείο,  Αγίας Σοφίας 66, ΤΚ  54635

Το εργαστήριο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2023
ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Είσοδος ελεύθερη Θέσεις περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του ΠΔΘΕ

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει να κάνουν δήλωση συμμετοχής εδώ μέχρι τις 29/11.
Θα
λάβουν επιβεβαίωση για τη συμμετοχή τους στο προσωπικό τους email την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023.  Παρακαλούμε ελέγξτε και τα spam!

Περιγραφή Εργαστηρίου: Στο εργαστήριο θα αξιοποιηθεί η μέθοδος του Εκπαιδευτικού Δράματος, για να διερευνηθούν τα θέματα του δημόσιου χώρου, της ατομικής και συλλογικής ευθύνης μέσα στην κοινότητα. Το εργαστήριο βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Γουίλιαμ Καμκουάμπα, ενός 14χρονου αγοριού που ζει σε ένα χωριό στην Αφρική σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Με εφόδια τη θέλησή του και κάποια βιβλία της βιβλιοθήκης του χωριού του, καλεί τους συγχωριανούς του να κατασκευάσουν έναν ανεμόμυλο και να φέρουν τον ηλεκτρισμό και το τρεχούμενο νερό στον τόπο τους. Το εργαστήρι θα κλείσει συνδέοντας την ιστορία του δράματος με τις δράσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας στον δημόσιο χώρο για το καλό της κοινότητας. Το εργαστήριο μπορεί να εφαρμοστεί, με τις κατάλληλες αλλαγές, σε μαθητές του δημοτικού (Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης) και του γυμνασίου.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το εργαστήριο είναι βιωματικό, συμμετοχικό και περιλαμβάνει κινητικές ασκήσεις και ασκήσεις με σωματική επαφή.

Η Ειρήνη Ζώη είναι φιλόλογος και θεατροπαιδαγωγός, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτιστική Πολιτική και Διαχείριση. Σχεδίασε και υλοποίησε θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για μουσεία, σχολεία και βιβλιοθήκες (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας). Από το 2014 έως το 2020 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας ως θεατροπαιδαγωγός στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων για παιδιά. Συμμετείχε σε επιμορφωτικά σεμινάρια ως επιμορφώτρια σε φορείς όπως το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Στο διάστημα 2014-2020 εργάστηκε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως δασκάλα Θεατρικής Αγωγής, ενώ από το 2021 εργάζεται ως φιλόλογος σε Γυμνάσια και Λύκεια. Είναι μέλος και της Συντονιστικής Επιτροπής του Γραφείου Β. Ελλάδας του ΠΔΘΕ.

Η Φωτεινή Παπαχαραλάμπους είναι ψυχολόγος MSc - ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια. Ολοκλήρωσε τις σπουδές Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στο Ψυχόδραμα (πιστοποίηση από την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών για το Ψυχόδραμα- FEPTO). Παράλληλα, διαθέτει κλινική κατάρτιση στη Ψυχοδιαγνωστική και μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκπαίδευση Ενηλίκων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει συνεργαστεί με ιδιωτικές και δημόσιες δομές ψυχικής υγείας στον χώρο της ειδικής αγωγής, της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων και της πρόληψης. Από το 2015 έως το 2020 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην εποπτεία και υλοποίηση εργαστηρίων για ενήλικες και παιδιά και στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σήμερα παρέχει ιδιωτικά συμβουλευτικές και  ψυχοθεραπευτικές  υπηρεσίες σε ατομικό και ομαδικό πλαίσιο.

Η Μελίνα Χατζηγεωργίου είναι εκπαιδευτικός και θεατροπαιδαγωγός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εκπαιδευτικό Δράμα. Δίδαξε επί 15 έτη στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και «Το Θέατρο στο σχολείο». Εργάστηκε ως θεατροπαιδαγωγός στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, σε μουσεία και σε σχολεία. Σχεδίασε και συντόνισε θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα σε μουσεία και σε σχολεία. Δίδαξε σε επιμορφωτικά σεμινάρια για το Εκπαιδευτικό Δράμα που οργανώθηκαν από πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, τον «Μικρό Βορρά», και άλλους φορείς. Συνέγραψε με την Άβρα Αυδή τα βιβλία «Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση : 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής» και «Όταν ο δάσκαλος μπαίνει σε ρόλο: 50 προτάσεις για θεατρικά εργαστήρια με Δάσκαλο σε Ρόλο». Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Οργάνωση: -Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση / Γραφείο Βορ. Ελλάδας
Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr / τηλ. 2106541600 

 

Print