Ημ/νίες Εκδήλωσης:
2/12/2023 12:00 μμ - 2:30 μμ Export event
«Η Πόλη που Κατοικώ»
Θεσσαλονίκη, 2/12/2023, Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Άννα-Μαρία Γάτου, Πέτρος Παπαζήσης
Εργαστήριο «Η Πόλη που Κατοικώ»
Εμψύχωση Άννα-Μαρία Γάτου, Πέτρος Παπαζήσης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023 12:00-14:30
στο 36ο Δημοτικό Σχολείο, Αγίας Σοφίας 66, ΤΚ 54635
Το εργαστήριο παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2023
ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Είσοδος ελεύθερη Θέσεις περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του ΠΔΘΕ
Απευθύνεται: σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε καλλιτέχνες θεάτρου, χορού, εικαστικών.
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι/ες πρέπει να κάνουν δήλωση συμμετοχής εδώ μέχρι τις 29/11.
Θα λάβουν επιβεβαίωση για τη συμμετοχή τους στο προσωπικό τους email την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023. Παρακαλούμε ελέγξτε και τα spam!
Περιγραφή Εργαστηρίου: Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στόχο έχει την ανάπτυξη βιωματικών τεχνικών μέσω του θεάτρου και του Εκπαιδευτικού Δράματος για τη δημιουργία παράστασης σε δημόσιο χώρο. Τόποι που οι μαθητές/τριες συνδέονται με αυτούς, μνημεία, κτίρια που συνομιλούν με το παρελθόν και το παρόν, έρχονται να δημιουργήσουν έναν καμβά με εργαλεία και υλικά, που οι εκπαιδευτικοί καλούνται να συνθέσουν. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και με αφορμή την περιπατητική παράσταση « ΟΔΟΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ 2ας Σεπτεμβρίου» για το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, η Ομάδα Θεάτρου Bloom και οι ηθοποιοί - θεατροπαιδαγωγοί Άννα-Μαρία Γάτου και Πέτρος Παπαζήσης δημιουργούν μαζί με τους συμμετέχοντες/ουσες ένα προσχέδιο για μία περιπατητική παράσταση στον δημόσιο χώρο. Ποια είναι η σχέση του μαθητή/τριας με την πόλη που ζει; Πώς δημιουργεί το δικό του αποτύπωμα στην γραμμή της ιστορίας και ποια είναι η θέση του απέναντι στους τόπους που βλέπει καθημερινά; Τα μέρη του εργαστηρίου: Α’ μέρος: Θεωρητικό πλαίσιο (20 λεπτά), Β’ μέρος: Πρακτικό μέρος - τεχνικές (1 ώρα), Διάλειμμα (20 λεπτά) και Γ’ μέρος: Δημιουργία ομάδων - Πρακτική εφαρμογή (50 λεπτά).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το εργαστήριο είναι βιωματικό, συμμετοχικό και περιλαμβάνει κινητικές ασκήσεις και ασκήσεις με σωματική επαφή.
Η Άννα-Μαρία Γάτου είναι ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός και ψυχολόγος. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με κατεύθυνση Υποκριτική (2022). Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. (2015) και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Κλινική Νευροψυχολογία στο Α.Π.Θ. (2018). Εργάζεται ως ψυχολόγος και ως υπεύθυνη παιδικής προστασίας από το 2018 σε προσφυγικές δομές, και ως θεατροπαιδαγωγός στα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από το 2019. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με την ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» («Ημερολόγιον Ντελίβερι» και «Επόμενη Στάση: Απολυμαντήρια», σε σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου), με το φωνητικό σύνολο «Nefes Project» («Άτακτος Κόσμος» σε σκηνοθεσία Έλενας Μουδίρη-Χασιώτου) και με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση («Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση», συντ. Νίκος Γκόβας). Είναι ιδρυτικό μέλος της «Bloom Theatre Group», στην οποία συμμετείχε ως ηθοποιός στις παραστάσεις «Όνειρο στο Κύμα», «Η Μάσα Αφηγείται», «ΓΙΟΡΤΑΣΤΕΣ: eimaste #GiaTaPanigiria» και στη περιπατητική performance «ΟΔΟΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ 2ας Σεπτεμβρίου» σε σκηνοθεσία Ανδρέα Παράσχου.
Ο Πέτρος Παπαζήσης είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και εκπαιδευτικός. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ με ειδίκευση στην υποκριτική και τη σκηνοθεσία (integrated master), και έχει μεταπτυχιακό στην Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ στο πρόγραμμα με τίτλο "Επιστήμες της Αγωγής - Τεχνολογίες μάθησης". Τη χρονιά 2014-15 φοίτησε στο Τμήμα Έρευνας και Επεξεργασίας της φωνής του Κ.Θ.Β.Ε. με τον Σπύρο Σακκά. Είναι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας θεάτρου «ΟΜΑΖ» και της θεατρικής ομάδας «Ουκ Νουκ». Έχει εργαστεί για αρκετά χρόνια σε προσφυγικές δομές της Β. Ελλάδας ως εκπαιδευτικός μη τυπικής εκπαίδευσης, με παιδιά και ενήλικες, αλλά και ως υπεύθυνος ενδυνάμωσης και ένταξης των προσφύγων στην τοπική κοινωνία, εστιάζοντας στο θέατρο, τη φωνή και τη μουσική ως μέσα ενεργοποίησης και ενδυνάμωσης των προσφύγων και μεταναστών. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός κι έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Α. Παράσχο, Α. Βλουτή, Π. Δεληνικόπουλο, Χ. Χατζηβασιλείου, Γ. Ρήγα, Γ. Καλαϊτζή, Δ. Κωνσταντινίδη, Θ. Γκόνη κ.ά. σε διάφορα θέατρα (Κ.Θ.Β.Ε., ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, Θέατρο Άλφα, Αριστοτέλειο, Ολύμπιον, Θέατρο Τ, Blackbox κ.ά.). Από το 2016 διδάσκει Υποκριτική και Αρχαίο Δράμα σε Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ της Β. Ελλάδας. Ως σκηνοθέτης έχει σκηνοθετήσει στη Θεσσαλονίκη («Frida» στο Θέατρο Τ/, «Ξύπνημα» στον Πολυχώρο ΕΝΩ, « Η βεγγέρα» στο Studio 29A κ.α.) και στην Αθήνα («Rose is a rose» στη Γκαλερί Alibi). Είναι εμψυχωτής και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας- Θράκης, και εδώ και 8 χρόνια ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις σε χώρους και θέατρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι μέλος του φωνητικού συνόλου Nefes project και ιδρυτικό μέλος του φωνητικού σχήματος Κατά-φωνή. Γράφει ερασιτεχνικά μουσική και έχει δημιουργήσει podcast με αναγνώσματα ελληνικής και ξένης πεζογραφίας με τίτλο «Η φωνή του Πι».
Οργάνωση: -Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση / Γραφείο Βορ. Ελλάδας
Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr / τηλ. 2106541600