«Πες το δυναμικά με εικόνες» Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων
Κέρκυρα, 28/1/2023, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Αφροδίτη Ρίζου
Σεμινάριο/Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές νεανικών ομάδων
«Πες το δυναμικά με εικόνες!» Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων
Κέρκυρα Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
Ώρες: Σάββατο: 9:30 - 13:30 (διάλειμμα 13:30 έως 14:00) και 14:00 – 18:00
Τόπος: 14ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας (Δαίρπφελδ 14, Κέρκυρα, 491 00)
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών και εμψυχωτών νεανικών ομάδων.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;» - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, διοργανώνουν 8ωρο επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν το πρόγραμμα ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα
Εμψύχωση: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου εκπαιδευτικός-θεατροπαιδαγωγός
Συνεργασία: Αφροδίτη Ρίζου, εκπαιδευτικός
Το σεμινάριο/εργαστήριο είναι μέρος του ευρύτερου επιμορφωτικού κύκλου με τίτλο ΄κι αν ήσουν εσύ; - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων’ που υπό προϋποθέσεις οδηγεί σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)
Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων καθώς και σε εμψυχωτές ομάδων νέων με μικρή ή καθόλου εμπειρία σε θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές.
Αιτήσεις συμμετοχής: Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα. Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλουν έως τις 26 Ιανουαρίου 2023 στη φόρμα ΑΙΤΗΣΗΣ:ΕΔΩ και θα ειδοποιηθούν το αργότερο μέχρι 27/01/2023 για τη συμμετοχή τους στο προσωπικό τους email.
Σύντομη περιγραφή σεμιναρίου: Το σεμινάριο καλύπτει δύο θεματικές του επιμορφωτικού κύκλου του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» (βλ, όλες τις θεματικές εδώ).Συγκεκριμένα:
α) Βιωματικό εργαστήριο: «πες το δυναμικά με εικόνες!» (κωδ. Β15)
Θα αξιοποιηθεί το «θέατρο εικόνων», και ειδικότερα οι «δυναμικές εικόνες» σε συνδυασμό με βασικές τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, για τη διερεύνηση απόψεων, έκφραση ιδεών και συναισθημάτων αλλά και ως διαδικασίας που οδηγεί σε παραστασιακό γεγονός. Ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιηθεί το σώμα μας και οι ιστορίες μας, λογοτεχνικά κείμενα και ντοκουμέντα. Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα γνωρίσουν ένα δημιουργικό τρόπο για να δουλεύουν θεατρικά με νέους και να προσεγγίσουν διερευνητικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητήματα προσφύγων.
β) Σχεδιασμός προγραμμάτων στο σχολείο (κωδ 3α).
Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα κληθούν να συζητήσουν και σχεδιάσουν δραστηριότητες κατάλληλες στο πλαίσιο της εργασίας τους.
Θα δοθούν στους συμμετέχοντες υλικά του προγράμματος μετά το τέλος του σεμιναρίου.
Προσοχή: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:
- να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο
- να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Συντονισμός : Μαρία Διβανέ, Τοπική Συντονίστρια του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» στον Ν. Κέρκυρας.
Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / 2106541600
Βιογραφικά σημειώματα
Η Αντιγόνη Τσαρμποπούλου είναι απόφοιτη του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ και του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Αγωγής και κατεύθυνση Διδακτική της Γλώσσας/Λογοτεχνίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια εκπαιδευτικού δράματος και εργαστήρια για το θέατρο και τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μαθήματα θεάτρου στο Εργαστήριο Υποκριτικής και Θεατρικής Έκφρασης της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης. Έχει πάρει μέρος στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ποικίλων επιμορφωτικών προγραμμάτων για εκπαιδευτικούς και στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, στο οποίο αξιοποιούνται τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και θεατρικού παιχνιδιού στη διδασκαλία της Λογοτεχνίας. Ενδεικτικά: «Η κωμική σκηνή-Α΄ Γυμνασίου» και «Η τραγική σκηνή-Β΄Λυκείου», στον τόμο Διαβάζοντας λογοτεχνία στο σχολείο: μια νέα πρόταση διδασκαλίας, «Το παιχνίδι στη λογοτεχνία» και «Η περιπέτεια της ενηλικίωσης» στο Υλικό για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Θράκης, ΕΚΠΑ, Ψηφιακός Φάκελος ΕΚΕΒΙ: Ο ξένος, εικόνες του άλλου στη λογοτεχνία, http://www.ekebi.gr/Fakeloi/xenos/index.htm , Ψηφιακά εκπαιδευτικά σενάρια για τα γλωσσικά μαθήματα Πρωτέας, http://proteas.greek-language.gr/ και Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα & τη γλωσσική εκπαίδευση: Εξερευνώ τις ιστορίες, http://www.e-istories.gr/, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Από το 2016 είναι εμψυχώτρια και επιμορφώτρια στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Εργάζεται ως δασκάλα στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Η Αφροδίτη Ρίζου είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στις Επιστήμες της Αγωγής με κατεύθυνση «Κοινωνία, Εκπαίδευση και Παιδαγωγική». Η μεταπτυχιακή της εργασία ερευνούσε τη σχέση της Παιδαγωγικής του Καταπιεζόμενου με το Θέατρο του Καταπιεζόμενου. Για τέσσερα χρόνια δίδαξε την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα σε μετανάστες στο Σχολείο Αλληλεγγύης «Οδυσσέας» και υπήρξε μέλος της θεατρικής ομάδας του Σχολείου. Είναι αφηγήτρια παραμυθιών και μέλος της ομάδας αφήγησης παραμυθιών «Ντίλι Ντίλι». Ασχολείται με τη συγγραφή ιστοριών και παραμυθιών στην καλλιτεχνική ομάδα Guagua. Ως Guagua έλαβαν μέρος στην συλλογική έκθεση κόμικ στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με τίτλο «Ηλέκτρες του Κόσμου» στην Αθήνα. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε επιμορφωτικά σεμινάρια και συνέδρια σχετικά με την Κριτική Παιδαγωγική, την εκπαίδευση προσφύγων, την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα, την Παιδαγωγική του Θεάτρου. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και από το 2017 είναι εμψυχώτρια στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;». Εργάζεται ως δασκάλα στη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση.