Ημ/νίες Εκδήλωσης:
26/11/2016 9:30 πμ - 12:30 μμ Export event
Τεχνικές θεάτρου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων
Αθήνα, 26/11/2016, Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς (Σ4), Στέλιος Βγαγκές
«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες»
«Από την πόλη έρχομαι»
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016
«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016»
Θέατρο - Εκπαίδευση - Κοινωνική Παρέμβαση
ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΗΝΑΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016
Αθήνα, 26/11/2016
Διάρκεια: 4 ώρες.
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών
Εμψυχωτής: Στέλιος Βγαγκές
ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: 9
Σύντομη περιγραφή: Στέλιος Βγαγκές, εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού, δάσκαλος.
Με αποσκευές τις αναμνήσεις μέσα στη «βαλίτσα» του μυαλού και της ψυχής έρχομαι από την πατρίδα που αφήνω και αναζητώ μια νέα. Κουβαλώ όλα εκείνα που κανείς δεν μπορεί να μου τα πάρει γιατί είναι βαθειά φυλαγμένα. Είναι αυτά που έχω νιώσει, που έχω δει, που έχω μάθει. Τα διδάχτηκα από εμπειρίες που απέκτησα, από ανθρώπους που σχετίστηκα, από τόπους που επισκέφτηκα, από στιγμές που έζησα. Όλα αυτά με έκαναν ό,τι είμαι και ό,τι με χαρακτηρίζει. Μ΄ αυτά θα πορευτώ από εδώ και πέρα για να συνεχίσω σ΄ αυτό που καλούμαι να υπερασπιστώ. Τη ζωή. Ό,τι φέρω θέλω να τα μοιραστώ με τους ανθρώπους που θα συναντήσω στους καινούργιους τόπους που επέλεξα να πάω ή η ανάγκη με οδήγησε σ’ αυτούς. Να πάρω και να δώσω, να αγαπήσω και ν αγαπηθώ, να συμπορευτώ στις δυσκολίες και στις ευκολίες, στα καλά και στα δυσάρεστα. Ένα θεατρικό παιχνίδι που χρησιμοποιεί συμβολισμούς μέσω του παιχνιδιού των ρόλων και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση των παικτών σε θέματα που αφορούν στις πανανθρώπινες ανάγκες της εγκατάστασης, της διαβίωσης, της επικοινωνίας, της αποδοχής, του σεβασμού της ταυτότητας και της προσωπικής μας ιστορίας.
Ο Στέλιος Βγαγκές είναι δάσκαλος και εμψυχωτής Θεατρικού παιχνιδιού. Υπηρετεί στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας εφαρμόζοντας το Θεατρικό Παιχνίδι στη εκπαιδευτική διαδικασία. Συμμετέχει ως επιμορφωτής σε σεμινάρια που οργανώνουν Σχολικοί σύμβουλοι, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Δημοτικοί και Πολιτιστικοί φορείς. Συμμετείχε στην επιμόρφωση δασκάλων και στο σχεδιασμό προγραμμάτων και δράσεων του προγράμματος «Μελίνα - Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (1995 – 2003). Είναι μέλος του «Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση»» και εισηγητής σε διοργανώσεις του φορέα. Έχει συγγραφικό έργο σε εκπαιδευτικά περιοδικά και βιβλία. Ήταν μέλος της ομάδας σχεδιασμού επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών αισθητικής αγωγής στα 800 Δημοτικά Σχολεία με ενιαίο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας (ΟΕΠΕΚ)- Στο πρόγραμμα αυτό, ήταν επίσης και ο βασικός εισηγητής του εισαγωγικού σεμιναρίου επιμορφωτών της Θεατρικής Αγωγής. Ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Διαπολιτισμικής Αγωγής (ΚΕ.Δ.Α) της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α υπήρξε Επιμορφωτής της Θεατρικής Αγωγής στα προγράμματα «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο – για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση» και «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά». Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Εργαστηρίου Πολιτιστικής Εκπαίδευσης «Σχολείο Παιχνιδιού».
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr
Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.