Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

"ΜΑΖΙ"

 

Η Δράση "Μαζί" υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;». Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους π.χ. συνεργασίες τοπικών σχολείων με σχολεία όπου φοιτούν παιδιά πρόσφυγες ή με καταυλισμούς, εργαστήρια τέχνης, επισκέψεις σε χώρους παραστάσεων, μουσείων κ.ά., ανοιχτές δράσεις σε δημόσιους χώρους, κλπ. Σημαντικό στοιχείο και προτεραιότητα σε αυτές τις συνεργασίες είναι τα παιδιά να συναντιούνται με στόχο να δημιουργήσουν κάτι μαζί αξιοποιώντας εργαλεία από τις τέχνες (θέατρο, χορός, βίντεο, μουσική, εικαστικά κ.ά). Έχουν δηλαδή τη μορφή «δημιουργικών εργαστηρίων τέχνης».


Οι σχετικές δράσεις προβάλλονται εν συντομία σε αυτό το χώρο.
Εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ανάλογες δράσεις μπορούν να στείλουν σύντομη περιγραφή για ανάρτηση. 
Το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» μπορεί να στηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες

α)  με τη παραχώρηση καλλιτεχνών (θεατροπαιδαγωγών, μουσικών, χορευτών κ.ά), β) με κάλυψη μέρους των εξόδων για υλικά, γ) με κάλυψη εξόδων μετακινήσεων. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτημα συνεργασίας και στήριξης από το πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» στο info@theatroedu.gr


 

 

Οι δράσεις "ΜΑΖΙ" - Κι αν ήσουν εσύ;

Δράση "Μαζί"

Δράση "Μαζί"

Θεσσαλονίκη, 31/3-1/4/2018, Δράση "Μαζί"

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 31/3/2018 4:30 μμ - 1/4/2018 1:30 μμ Export event


Δράση "Μαζί"

"Είμαστε μαζί - Θεατρικό εργαστήριο"

 

Θεσσαλονίκη, 31/3-1/4/2018

Τόπος: 3ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης

Εργαστήριο: Σάββατο 31 Μαρτίου 16.30-20.30, Κυριακή 1 Απριλίου 09.30 – 13.30 

Θεατροπαιδαγωγοί: Τζένη Καραβίτη, Ιωάννα Μήτσικα

Συμμετέχουν: 18 έφηβοι πρόσφυγες και 20 έφηβοι από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων της «Άρσις» στην Πυλαία και με τα Κοινωνικά Διαμερίσματα Θεσσαλονίκης της «Άρσις».  Τους ασυνόδευτους ανήλικους συνοδεύουν η κοινωνική φροντίστρια Γεωργία Κασαπάκη και  η ασκούμενη κοινωνική λειτουργός  Ηρώ Ρουπάνη.

Το εργαστήριο οργανώνεται στο πλαίσιο της δράσης «Μαζί» του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και εντάσσεται στο πλαίσιο της τριήμερης συνάντησης  του Σώματος  Ελληνικού Οδηγισμού με τίτλο «Παράλληλες Συνδέσεις - Η Συνάντηση: οι νέοι μιλούν για τη διαφορετικότητα και τα δικαιώματα».

 Επιδιώκει να γίνει  ένας τόπος συνάντησης και δημιουργίας  εφήβων από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Στόχο έχει να  συνδέσει δημιουργικά και ευχάριστα εφήβους  πρόσφυγες που ζουν στη Θεσσαλονίκη  με  εφήβους του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού . Την πρώτη μέρα, το Σάββατο 31/3/2018, θα ζήσουμε τη χαρά της γνωριμίας μέσα από ευχάριστες θεατρικές δραστηριότητες και θα δημιουργήσουμε μαζί  ένα μικρό συλλογικό θεατρικό δρώμενο.  Την Κυριακή 1/4/2018 το πρωί θα μεταφέρουμε το δρώμενο,  που θα αποτυπώνει την εμπειρία της συνάντησής μας, σε κεντρικά σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή το βράδυ θα διασκεδάσουμε μαζί,  στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Διαφορετικότητας, στο οποίο παίρνουν μέρος 18 φορείς, μεταξύ των οποίων και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.


ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΟ

Αρ. Πρωτ. 399/120/Αναπτ. Αθήνα, 18 Απριλίου 2018
Προς Θέατρο στην Εκπαίδευση
Υπ’ όψιν κας Τζένης Καραβίτη
info@theatroedu.gr, karaviti@theatroedu.gr
Αγαπητή κυρία Καραβίτη,
Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και ιδιαίτερα ο Κλάδος Μεγάλων Οδηγών σας ευχαριστεί θερμά για την αμέριστη συμπαράστασή σας στο έργο μας.
Η υποστήριξή σας στη Δράση Κοινωνικής Συμμετοχής με αντικείμενο τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα «Παράλληλες Συνδέσεις – Η Συνάντηση», που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 31 Μαρτίου - 2 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Συνάντησης του Κλάδου Μεγάλων Οδηγών, βοήθησε, ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί με επιτυχία.
Χάρη και στη δική σας συνδρομή, 300 Μεγάλοι Οδηγοί (έφηβοι, ηλικίας 14 έως 18 ετών) και 100 Στελέχη (ενήλικα μέλη) από όλη την Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες κοινωνικής συμμετοχής.
Ευχόμαστε και σε προσεχείς συνεργασίες.
Με εκτίμηση,
Η Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Λίλα Μιχαηλίδου
Η Γενική Έφορος Μαρία Καρακεσίσογλου
Η Γενική Γραμματέας Ελένη Γεωργοπούλου
 


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο της δράσης «Μαζί» του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πρόκειται για δράση που υποστηρίζει δραστηριότητες συνεργασίας τοπικού και προσφυγικού πληθυσμού με έμφαση στα παιδιά και νέους.

Print

Number of views (1393)/Σχόλια (0)

Διαβάστε εδώ την ευχαριστήρια επιστολή εκ μέρους της ΧΑΝΘ για τις δράσεις «Μαζί» που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «ΔΙΑ-δρασις»


Άλλα σχόλια

«Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα και συμμετείχα σε εργαστήριο της δράσης «Μαζί». Είχα ανυπομονησία και περιέργεια για το πως θα ήταν!

Και ήταν όπως κάθε άλλο εργαστήριο με παιδιά! Στην αρχή λίγη καχυποψία για τους «άλλους» και σιγά- σιγά μέσω του εργαστηρίου τα σώματα και τα βλέμματα λύνονταν και γινόντουσαν πιο φιλικά και η ντροπή και η συστολή έμεναν πίσω και αυτό που έβγαινε μπροστά ήταν η ανάγκη για συμμετοχή, για αλληλεπίδραση για έκφραση... Η γλώσσα ήταν σίγουρα ένα εμπόδιο αλλά με τη βοήθεια τόσο του διερμηνέα όσο και των εμψυχωτών αλλά και των ίδιων των βιωματικών δραστηριοτήτων και του θεάτρου εν γένει, νομίζω ότι βρέθηκαν κι άλλοι κώδικες επικοινωνίας που βοήθησαν στο να ξεπεραστεί το αρχικό εμπόδιο. Μεγάλος σύμμαχος στην επικοινωνία ήταν φυσικά και τα Αγγλικά που γνώριζαν τόσο κάποιοι από τους μαθητές της Ελευσίνας, όσο και από το σχολείο των Αναβρύτων.

Νομίζω ότι ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για όσους βρεθήκαμε εκεί, αλλά κυρίως για τα ίδια τα παιδιά που συμμετείχαν στο εργαστήριο!» 

Καλλιόπη Διονυσοπούλου, YouthProjectsAssistant- Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες