Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2016
«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2016»
Θέατρο - Εκπαίδευση - Κοινωνική Παρέμβαση
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΔιΗΜΕΡΙΔΑ
Παρασκευή 25 και Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔιΗΜΕΡΙΔΑΣ
(κατεβάστε το προγραμμα ..εδώ!)
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση -Γραφείο Βορ. Ελλάδας
Οργανωτική Επιτροπή: Γιούλη Αλεξίου, Τζένη Καραβίτη, Μάρθα Κατσαρίδου, Χρύσα Μάντακα, Δάφνη Μουστακλίδου, Ελένη Παπαγεωργίου, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, Ντίνα Τσολάκη.
Υποστήριξη: Πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ"
ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Α΄ ΚΥΚΛΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/11/16 19.00 – 21.30
Και με συναίσθημα… μπορώ!
Μάρθα Κατσαρίδου δασκάλα, παιδαγωγός θεάτρου, δρ. Α.Π.Θ.,Koldobika G. Vio παιδαγωγός θεάτρου, σκηνοθέτης
Με βασική αρχή τη θέση του Paulo Freire, βασικού εκφραστή της Κριτικής Παιδαγωγικής, ότι «Ό,τι γνωρίζω, το γνωρίζω με ολόκληρο των εαυτό μου: τον κριτικό μου νου, αλλά και με τα συναισθήματά μου, τη διαίσθησή μου, τις συγκινήσεις μου», στόχος του βιωματικού εργαστηρίου είναι η προσέγγιση του νεωτερικού πεδίου της κοινωνικής και θετικής ψυχολογίας «Εκπαίδευση στα Συναισθήματα». Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες καλούνται να παίξουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μεγάλων διαστάσεων βασισμένο στον χάρτη των συναισθημάτων. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, οι συμμετέχοντες σε ομάδες θα περάσουν από διάφορα συναισθήματα και, με κύριο μέσο τη θεατροπαιδαγωγική μέθοδο και τη λογοτεχνία, θα μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα με στόχο την κριτική συνειδητοποίηση, την ενδυνάμωση και κατά συνέπεια την κατανόηση του εαυτού τους και του κόσμου, όπου ζουν. (Α/θμια, Β/θμια)
Η Μάρθα Κατσαρίδου είναι δασκάλα σε σχολείο διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος Σ.Ε.Π. στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και διδάσκει το μάθημα «Θεατρικό Παιχνίδι» στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ. και υποκριτική στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Θέατρο και Εκπαίδευση στο Goldsmith’s College, University of London. Διδάκτωρ του Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ. το 2011. Έχει συνεργαστεί ως εμψυχώτρια με τα National Theatre και Tricycle Theatre (Λονδίνο) και έχει σχεδιάσει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τα Διεθνή Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου/Παντομίμας Κιλκίς και Κύπρου καθώς και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας Η θεατροπαιδαγωγική μέθοδος. Μια πρόταση για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας σε διαπολιτισμική τάξη (Σταμούλης, 2014). Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά.
Ο Koldobika Vío αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Universidad País Vasco. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Κοινωνικού Θεάτρου στα Πανεπιστήμια Ramon Llull-Βαρκελώνη και Porto, Πορτογαλία. Έχει σκηνοθετήσει και συμμετάσχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις με επαγγελματικούς θιάσους και παιδιά. Η τελευταία του σκηνοθεσία (2016) ήταν «Το Δώρο» για το Κ.Θ.Β.Ε. Έχει εργαστεί σε ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα-εργαστήρια σε διάφορες χώρες: Παλαιστίνη, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Βραζιλία, Νότιο-Αφρική, Γερμανία, Γαλλία. Διδάσκει Θέατρο Δρόμου και Κουκλοθέατρο στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε.. Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου/Παντομίμας του Κιλκίς. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου του Bilbao-Ισπανία. Έχει συνεργαστεί με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε διαφορετικά θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Εntrenando emociones» (Εκπαίδευση στα συναισθήματα μέσω της τέχνης). Έχει εκδώσει τρία βιβλία σχετικά με το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Action Category | |
Year | |
Cities | |
Facilitators | - Vio Koldo
- Katsaridou Martha
|
Συνεργαζόμενοι | - ΚΘΒΕ
- Σύλλογος Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ
|
Σχολεία | - 1ο ΓΕΛ Συκεών Θεσσαλονίκης
|