Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ 2025 στην ΜΕΣΣΗΝΙΑ
«Μαζί: Όρια χωρίς περιθώρια»
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 3/5/𝟐𝟎𝟐𝟓,
18.𝟎𝟎 - 20.𝟑𝟎,
Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας
Παίρνουν μέρος: 17 σχολεία & 2 φορείς, 52 εκπαιδευτικοί, 330 μαθητές & μαθήτριες.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, διοργανώνουν Νεανικό – Μαθητικό Φεστιβάλ με τίτλο «Μαζί: Όρια χωρίς περιθώρια» στην Καλαμάτα, το Σάββατο 3 Μαϊου 2025 και ώρες 18.00- 20.30 στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας (συγκρότημα σχολείων Ρήγα Φεραίου & Κρήτης).
Το Φεστιβάλ2025 περιλαμβάνει
α) παρουσιάσεις και μικρά θεατρικά δρώμενα,
β) εικαστικές δημιουργίες μαθητών
γ) ραδιοφωνικό σπότ
δ) ζωντανή μουσική από το συγκρότημα SURF IN BLACK το οποίο αποτελείται από μαθητές.
Παίρνουν μέρος τα σχολεία & φορείς:
Νηπιαγωγείο Σπερχογείας
2ο Νηπιαγωγείο Μεσσήνης
2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων
7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας
14ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας
24ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας
Νηπιαγωγείο & ΚΔΑΠ «Παιχνιδούπολη»
Δημοτικό Σχολείο Σπερχογείας
6ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Καλαμάτας
2ο Γυμνάσιο Μεσσήνης
1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας
2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας
3ο ΓΕΛ Καλαμάτας
4ο ΓΕΛ Καλαμάτας
Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλαμάτας
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας
Παιδικά Χωριά SOS
Φιλοξενούμε: Τη Θεατρική ομάδα Zhiren of Tianfu του σχολείου: 7th Highschool από την Chengdu της Κίνας και τον Δάσκαλό τους Miao Bin.
Το Μαθητικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2025 πραγματοποιείται στην Καλαμάτα για δέκατη χρονιά με τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;», ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων. Όπως κάθε χρόνο, ένα δίκτυο σχολείων δημιουργήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους με στόχο να δουλέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές. Τα παιδιά εργάζονται πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Χρησιμοποιούνται θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, συζητήσεις, δημιουργική γραφή κ.ά. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε τακτικές επιμορφωτικές, συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις, ώστε να υπάρχει κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η συνάντηση όλων σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο, με τη στήριξη ικανού αριθμού φορέων της πόλης, έχει στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική, όσο και στην ευρύτερη κοινότητα.
Φέτος εστιάσαμε στο θέμα του να νιώθουν όλα τα παιδιά αποδεκτά και ασφαλή στο χώρο του σχολείου. Διερευνήσαμε το θέμα της ενδοσχολικής βίας και τους παράγοντες που τη δημιουργούν. Μιλήσαμε για τα όρια και τη σχέση των παιδιών με την οικογένεια. Εξετάσαμε το θέμα της ετερότητας και την ευθύνη κάθε ενεργού πολίτη όχι μόνο για την υπεράσπιση αλλά και για την αποδοχή της.
Στηρίζουν οι εκπαιδευτικοί:Αναστασόπουλου Μπέτυ, Ανδρώνη Χαραλαμπία, Βλάχου Αναστασία, Γαϊτανάρου Πωλίνα, Γραμματικού Αγγελική, Γιαχαλή Θεοδώρα Δρακοπούλου Αγγελική, Ηλιοπούλου Ασημένια, Θεοδωρακάκου Ελένη, Καλογεροπούλου Άννα, Καλαβρέζου Ελένη, Καράγιωργα Νίκη, Καρυστινού Σοφία, Κάτσου Ελένη, Καυκά Παναγιώτα, Κεμετσεντζίδη Έφη, Κομεσσαρίου Ακριβή, Κόνιαρη Παναγιώτα, Κουσαρίδα Παρασκευή, Κοτσομύτη Αθανασία, Κλώνου Παρασκευή, Κωνσταντοπούλου Μαριάννα, Λαγούδη Ελευθερία, Λάμπρη Βιβή, Λέκκα Νίκη, Λιναρδοπούλου Μαρία, Μακρή Ευαγγελία, Μακρή Στέλλα, Μαργαρίτη Μαρία, Μίντζα Βασιλική, Μισκιώτη Σοφία, Μιχαλακοπούλου Δήμητρα, Μπαλάση Σταυρούλα, Μπούζα Κατερίνα, Μποντοζάκη Μιχαλία, Μπούρα Παναγιώτα, Μπόσινα Χρύσα, Νίκα Σταυρούλα, Νικολακέα Ελένη, Ξυδέα Χριστίνα, Οικονομοπούλου Βίλλυ, Πανουσάκη Χριστίνα, Πανταζή Βασιλική , Παπαμιχαλοπούλου Ιωάννα, Περρωτή Κατερίνα, Τζανετάκη Δήμητρα, Τζήλου Γεωργία, Τζιαμουράνη Γιώτα, Φιλιππαίου Χριστίνα Φλώρου Φωτεινή, Χριστοφίλου Σταυρούλα, Χρονοπούλου Γιούλα.
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Συνεργαζόμενοι φορείς:Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Δήμος Καλαμάτας, Τμήμα Παιδείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, Κέντρο Στήριξης παιδιού και οικογένειας Καλαμάτας, Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας(ΦΟΚΑΛ), ΕΡΤ Καλαμάτας, SURF IN BLACK, «Θέατρο Βαγόνι- Αυτοσχέδια Σκηνή», Θεατρική ομάδα Zhiren of Tianfu .
Συντονισμός: Τζανετάκη Δήμητρα, Τζήλου Γεωργία
Γραμματεία: Τηλ 2106541600

Μαθητικά Καλλιτεχνικά Φεστιβάλ «Μαζί!»:
Σχολεία και φορείς ενώνουν δυνάμεις σε γιορτές καλλιτεχνικής δράσης
Τα μαθητικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» 2025 που διοργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «ταξιδεύουν» σε πολλές πόλεις της χώρας.
Από τις 20 Μαρτίου και μέχρι τα μέσα Μαΐου 2025, στα μαθητικά φεστιβάλ με τίτλο «Μαζί», θα συναντηθούν μαθητές και μαθήτριες, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, από δεκάδες σχολεία, καθώς και εκπαιδευτικοί, θεατροπαιδαγωγοί, γονείς και μέλη της τοπικής κοινότητας, που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και δρώμενα.
Στόχος των φεστιβάλ που έχουν τη σταθερή στήριξη και συμμετοχή τοπικών φορέων, μεταξύ άλλων από την τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, συλλόγους γονέων και μουσεία, είναι να φέρει μαζί την εκπαιδευτική και τοπική κοινότητα αξιοποιώντας την τέχνη ως όχημα δράσης και κοινωνικής παρέμβασης.
Με την καθοδήγηση και τη βοήθεια των καλλιτεχνικών υπεύθυνων των φεστιβάλ και των εκπαιδευτικών, οι μαθήτριες και οι μαθητές θα παρουσιάσουν το όραμά τους για έναν συμπεριληπτικό κόσμο όπου χωράει κάθε παιδί και θα συμμετάσχουν σε δράσεις που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις θεατρικών δρώμενων, αυτοσχεδιασμούς, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις και φωτογραφικές εκθέσεις.
Τα μαθητικά φεστιβάλ «Μαζί» αποτελούν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2015 με τη διοργάνωση «Ημερών δράσης» σε σχολεία τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» και εξελίχθηκαν σε μια από τις πιο εξωστρεφείς δράσεις του προγράμματος χάρη στην ομαδική δουλειά, το μεράκι και τη συνεργασία δεκάδων ανθρώπων, σχολείων, ομάδων και φορέων.
Το πρόγραμμα "κι αν ήσουν εσύ;"
To εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται από το 2015 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το αξιοποιώντας βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές ομάδων, διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσφύγων, δράσεις δικτύωσης των σχολείων και μαθητικά φεστιβάλ. Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» βασίζεται σε υλικό εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, είναι πιTo εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται από το 2015 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση αξιοποιώντας βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές ομάδων, διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσφύγων, δράσεις δικτύωσης των σχολείων και μαθητικά φεστιβάλ. Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» βασίζεται σε υλικό εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, είναι πιστοποιημένο πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και έχει εμπλέξει μέχρι σήμερα περισσότερους από 40.000 μαθητές και μαθήτριες και 18.800 εκπαιδευτικούς.
Action Category | |
Προγράμματα | |
Year | |
Cities | |
Facilitators | - Τζήλου Γεωργία
- Τζανετάκη Δήμητρα
|