Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

Οι δράσεις του "Κι αν ήσουν εσύ;"

 


 


Σεμινάρια εκπαιδευτικών

Διάλογοι σε καραντίνα

Δράσεις για μαθητές

Διαδραστικές παραστάσεις

Μονόλογοι σε καραντίνα

Μαθητικά φεστιβάλ

Μονόλογοι από το Αιγαίο

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν μέρος​

  1. Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των άλλων επιμορφούμενων στα σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βλέπουν τις κατά περίπτωση οδηγίες-ανακοινώσεις στις επιμέρους σελίδες των δράσεων καθώς σε διαφορετικές πόλεις η διαδικασία εγγραφής και συμμετοχής ενδέχεται να διαφέρει.
     
  2. Η επιλογή σχολείων για τα Δίκτυα Σχολείων «κι αν ήσουν εσύ;» γίνεται με τη συνεργασία των Περιφερειακών και των Τοπικών ανά πόλη Συντονιστών του προγράμματος με τα κατά τόπους στελέχη της Εκπαίδευσης (Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Συντονιστές Εκπαίδευσης στα ΠΕΚΕΣ, Υπεύθυνους ΚΠΕ κ.ά.). Τα ενδιαφερόμενα σχολεία υποβάλουν αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα.
     
  3. Για τα αυτοτελή εργαστήρια σε μαθητές, το ενδιαφερόμενο σχολείο θα πρέπει να συμπληρώνει τη σχετική φόρμα αίτησης.
     
  4. Οι δράσεις «Μαζί» είναι ανοιχτές στην εκπαιδευτική αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται με σχετικές ανακοινώσεις για τον τρόπο συμμετοχής και επικοινωνίας από την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

     

 

Χρονολογική λίστα των δράσεων του "Κι αν ήσουν εσύ;"

Κεντρική διαδικτυακή συνάντηση στελεχών του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» - «Σύγχρονες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα  στην εποχή της καραντίνας»

Κεντρική διαδικτυακή συνάντηση στελεχών του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» - «Σύγχρονες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εποχή της καραντίνας»

Διαδικτυακά, 22/4/2020, Εκπαίδευση στελεχών - κεντρική, Κωστής Παπαϊωάννου

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 22/4/2020 7:00 μμ - 9:00 μμ Export event

Κεντρική διαδικτυακή συνάντηση στελεχών του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» (3γ)

«Σύγχρονες προκλήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην εποχή της καραντίνας»

Διαδικτυακά, 22/4/2020

Ώρες: 19.00 – 21.00 

Επιμορφωτής: Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, τ. Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης
Συντονισμός: Γιώργος Μόσχος

Σύντομη περιγραφή

Στο πρώτο μέρος (γύρω στα 40 λεπτά) θα γίνει μία συζήτηση με ερωτήσεις από τον οικοδεσπότη προς τον καλεσμένο, σχετικά με την αξία, την ισχύ και τις απειλές σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίοδο του κορονοϊού και στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, τους μηχανισμούς προστασίας τους, τη στάση των πολιτών όταν γίνονται θύματα ή μάρτυρες παραβιάσεων τους. Θα γίνει σχολιασμός γεγονότων που σχετίζονται με τα έκτακτα μέτρα και την εφαρμογή τους, με ειδική αναφορά στους ευάλωτους πληθυσμούς (πρόσφυγες, κρατούμενους, Ρομά), αλλά και τις προοπτικές εξέλιξης των μέτρων σε συνδυασμό με τη νέα οικονομική κατάσταση της χώρας. Θα γίνει επίσης αναφορά στο έργο και τα εμπόδια των εκπαιδευτικών την περίοδο αυτή, αλλά και τις υπάρχουσες δυνατότητες αξιοποίησης του διαδικτύου στην κατεύθυνση της οχύρωσης των δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο και για τις πιθανές πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συζητήσουν για λίγο σε μικρές ομάδες (4-5 ατόμων), και κάθε ομάδα μπορεί να θέσει από ένα ερώτημα ή προβληματισμό προς συζήτηση. Ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο, μπορεί η διαδικασία των ομάδων να επαναληφθεί.

Προετοιμασία Για προετοιμασία προτείνεται η ανάγνωση των παρακάτω δύο κειμένων:

https://bit.ly/3bjHCM3

https://bit.ly/2VhTp7V

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι εκπαιδευτικός. Υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον Μάρτιο 2015 ως τον Νοέμβριο 2016, οπότε και παραιτήθηκε. Ήταν επίσης Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Από το 2006 ως το 2015 εκλεγόταν Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Πρωτοστάτησε στη σύσταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Παλιότερα ήταν για χρόνια Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη. Διδάσκει στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Παρασκευής.

Ο Γιώργος Μόσχος είναι νομικός - επιμορφωτής, μέλος ΔΣ του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Υπήρξε Συνήγορος του Παιδιού για σχεδόν 15 χρόνια.

 

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Κατηγορία Δράσης
  • Εκπαίδευση στελεχών
Προγράμματα
  • κι αν ήσουν εσύ;
Έτος
  • 2020 β' τρίμηνο
Πόλεις
  • Διαδικτυακά
  • Πάτρα
Εμψυχωτές
  • Μόσχος Γιώργος
  • Παπαϊωάννου Κωστής
Print

Number of views (1754)/Σχόλια (0)