«Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»
Σεμινάριο 8 ωρών για εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές νεανικών ομάδων
Τρίκαλα, Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023
Ώρες: 9:30 - 18:00 (διάλειμμα 14:15 έως 15:00)
Τόπος: Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη (Βενιζέλου και, Καρδίτσης 1, Τρίκαλα)
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών και εμψυχωτών νεανικών ομάδων.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Τρικάλων, στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Κι αν ήσουν εσύ;» - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, διοργανώνουν 8ωρο επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν το πρόγραμμα ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.
Εμψύχωση: Γιώργος Μπεκιάρης θεατροπαιδαγωγός, Σόνια Ντόβα χορογράφος, δασκάλα χορού
Το σεμινάριο/εργαστήριο είναι μέρος του ευρύτερου επιμορφωτικού κύκλου με τίτλο ΄κι αν ήσουν εσύ; - επιμόρφωση εκπαιδευτικών και εμψυχωτών νεανικών ομάδων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με την αξιοποίηση παραστατικών τεχνών και βιωματικών δραστηριοτήτων’ που υπό προϋποθέσεις οδηγεί σε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης. Δείτε περισσότερα ΕΔΩ (& www.theatroedu.gr)
Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
Αιτήσεις συμμετοχής: Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα. Οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλουν έως τη 1 Φεβρουαρίου 2023 τη φόρμα ΑΙΤΗΣΗΣ: https://forms.gle/qnxAfwV3jmtwjMB79
και θα ειδοποιηθούν το αργότερο μέχρι 2/2/2023 για τη συμμετοχή τους στο προσωπικό τους email.
Σύντομη περιγραφή σεμιναρίου: Το σεμινάριο καλύπτει τρεις θεματικές του επιμορφωτικού κύκλου του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» (βλ, όλες τις θεματικές εδώ). Συγκεκριμένα:
α) Στόχοι, μεθοδολογία, δράσεις του προγράμματος (κωδ. Α1α)
Ποια είναι τα επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα σήμερα γύρω από το προσφυγικό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η θεματική και οι στόχοι του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» (οι εκτοπισμένοι άνθρωποι, η ξενοφοβία, ο πολιτισμός, η ταυτότητα, η ετερότητα και η διαχείρισή της, η παιδαγωγική προσέγγιση που προτείνεται με βάση τις αρχές της κριτικής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης κ.ά.).
Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα (όροι και δυνατότητες συμμετοχής στην επιμόρφωση, αξιοποίηση στη σχολική τάξη, συμμετοχή σε Ημέρα Δράσης/Μαθητικά Φεστιβάλ).
β) Βιωματικό εργαστήριο: «πες το δυναμικά με εικόνες!» (κωδ. Β15)
Θα αξιοποιηθεί το «θέατρο εικόνων», και ειδικότερα οι «δυναμικές εικόνες» σε συνδυασμό με βασικές τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, για τη διερεύνηση απόψεων, έκφραση ιδεών και συναισθημάτων αλλά και ως διαδικασίας που οδηγεί σε παραστασιακό γεγονός. Ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιηθεί το σώμα μας και οι ιστορίες μας, λογοτεχνικά κείμενα και ντοκουμέντα. Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα γνωρίσουν ένα δημιουργικό τρόπο για να δουλεύουν θεατρικά με νέους και να προσεγγίσουν διερευνητικά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζητήματα προσφύγων.
γ) Σχεδιασμός προγραμμάτων στο σχολείο (κωδ. 3α).
Oι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα κληθούν να συζητήσουν και σχεδιάσουν δραστηριότητες κατάλληλες στο πλαίσιο της εργασίας τους.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων καθώς και σε εμψυχωτές ομάδων νέων με μικρή ή καθόλου εμπειρία σε θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές.
Θα δοθούν στους συμμετέχοντες υλικά του προγράμματος μετά το τέλος του σεμιναρίου.
Προσοχή: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:
- να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο
- να φέρουν μαζί τους κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Συνεργασία: Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Τρικάλων, Κέντρο Έρευνας- Μουσείο Τσιτσάνη
Συντονισμός: Σόνια Ντόβα, Τοπική Συντονίστρια προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»,
Πληροφορίες: info@theatroedu.gr / 2106541600
Βιογραφικό σημειώματα εμψυχωτών
Ο Γιώργος Μπεκιάρης είναι δάσκαλος και θεατρολόγος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Θεατρικού Παιχνιδιού και Εκπαιδευτικού Δράματος. Ασχολείται με το Θέατρο στην Εκπαίδευση ως πράξη τέχνης και ως πράξη διδασκαλίας αξιοποιώντας θεατρικές τεχνικές, θεατρικό παιχνίδι και βιωματικούς τρόπους μάθησης. Εμψυχώνει ομάδες θεατρικού παιχνιδιού μαθητών δημοτικού και εφήβων. Είναι μέλος της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας ΠΑιΘέΑ, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποίησε τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος και του Θεάτρου Φόρουμ για τη δημιουργία του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «349’ ακόμα…» σε σχέση με το σχολικό εκφοβισμό για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αξιοποίηση του θεάτρου σκιών στην εκπαίδευση και με τις εναλλακτικές χρήσεις της σκιάς στο θέατρο. Στο πλαίσιο αυτό, σκηνοθέτησε τη θεατρική παράσταση της ομάδας «Το γαϊτανάκι των σκιών και των χρωμάτων..». Ως εμπειρογνώμονας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το Νέο Σχολείο στο πεδίο του Πολιτισμού έχει πάρει μέρος στη συγγραφή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του Οδηγού Εκπαιδευτικού για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και του Οδηγού Εκπαιδευτικού για το μάθημα Θεατρικό Παιχνίδι & Δραματοποίηση κειμένων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συμμετέχει από το 2015 ως επιμορφωτής στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Η Σόνια Ντόβα είναι επαγγελματίας στον κλάδο του χορού η οποία εργάζεται στην Ευρώπη, τα τελευταία 10 χρόνια σε σόλο έργα, συνεργασίες με διαφορετικούς καλλιτέχνες. Ταυτόχρονα διδάσκει χορό και κίνηση σε διάφορα πλαίσια. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της με άριστα, στον τομέα του Χορού και της Συμμετοχής (Εθνική Σχολή Παραστατικών Τεχνών της Δανίας στην Κοπεγχάγη, DK). Κατέχει επίσης το κρατικό δίπλωμα κλασικού και σύγχρονου χορού από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού (GR). Το ενδιαφέρον της έγκειται στο να κάνει διαθέσιμες καλλιτεχνικές διαδικασίες υψηλής ποιότητας. Η δουλειά της σκιαγραφείται από τη συνύφανση της τέχνης, της κίνησης και της παιδαγωγικής. Yποστηρίζει τη σημασία της τέχνης του χορού ως μια ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τη σωματικότητα τόσο του εαυτού μας όσο και του περιβάλλοντός μας. Η πρακτική της επικεντρώνεται στη συνεχή έρευνα της αντιληπτικής εμπλοκής και του αισθητηριακού κόσμο. Πλαισιώνει δομές που επιτρέπουν την ελεύθερη σύνδεση του σώματος και την προσωπική ανακάλυψη του συμμετέχοντος. Η διαδικασία της είναι προσβάσιμη για όλα τα σώματα με ή χωρίς εμπειρία. Προσκαλεί τους συμμετέχοντες να ενεργοποιήσουν τη φαντασία και την ευαισθησία ενώ ερευνούν τον αισθητηριακό τους κόσμο. Eπιμελείται και συνεργάζεται σε διάφορα καλλιτεχνικά- εκπαιδευτικά προγράμματα με κεντρικό άξονα το ευαίσθητο σώμα (προγράμματα ERASMUS+). Είναι συνεργάτης στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και, υπεύθυνη για την διεξαγωγή εκπαιδευτικών εργαστηρίων με στόχο την καλλιέργεια ενσυναίσθησης σχετικά με το προσφυγικό φαινόμενο. Είναι η καλλιτεχνική υπεύθυνη του προγράμματος «Sensorial Eco-topias», ερευνώντας με εφήβους τον όρο «Βιωσιμότητα» και τις διαστάσεις της ενεργής βιοπολιτικής. Συνεργάζεται με το Duncan Dance Center (Αθήνα) στο πρόγραμμα «Moving Ground» που επικεντρώνται στην σχέση ‘περμακουλτούρας και χορού΄. Είναι συνεργάτιδα στο ερευνητικό πρόγραμμα χορού «NOMADIC ACADEMY», με επικεφαλής την Anna Konjetzky (Μόναχο), σχεδιάζοντας πρακτικές χορού που εστιάζουν στην ΄πολιτική’ του σώματος μέσα από το πρίσμα της φεμινιστικής προοπτικής.