18η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ "ΠΗΛΙΟ 2019"

ΑΓ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΗΛΙΟΥ 25-31 Αυγούστου 2019


 

 
Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/8/2018 - 1/9/2018 Export event

Το μεγάλο Φ

Πήλιο 26/8-1/9/2018, Ειρήνη Κουμπαρούλη, Γιώργος Μόσχος

 


Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση – Πήλιο 2018
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (
www.TheatroEdu.gr)
26/8-1/9/2018 Άγιος Ιωάννης Πήλιο

ΚΥΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Το μεγάλο Φ

Βιωματικό θεατρικό εργαστήρι για εφήβους  (13-17) (*).

Ειρήνη Κουμπαρούλη, ηθοποιός
Γιώργος Μόσχος, επιμορφωτής/εμψυχωτής

 

Με όχημα μια εφηβική ιστορία, από στο κείμενο  «Ο Θείος Πέτρος»* του Βαγγέλη Κυριακού, το σώμα μας, το ψυχικό – νοητικό δυναμικό μας αλλά και τη φαντασία μας, θα προσπαθήσουμε να φέρουμε επί σκηνής  εκείνες τις φιγούρες των ενηλίκων που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός εφήβου. Θα δοκιμάσουμε να εμφανίσουμε ενήλικες  φιγούρες- πρόσωπα  που αφήνουν ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα στον τρόπο που έφηβοι βλέπουν  τον κόσμο. Ξαναπαίζοντας την ίδια ιστορία σε  πολλαπλές παραλλαγές και μετατοπίσεις,  θα δούμε πως αυτά τα ενήλικα πλάσματα , σε διάδραση με τους εφήβους, χαρτογραφούν δημιουργικά αυτή την περιπέτεια συγκρότησης ταυτότητας  στην ιδιαίτερη συνθήκη της εφηβείας.

Τούτο το θεατρικό εργαστήρι, έχει στόχο να ψηλαφίσει αυτές τις  μορφές, να τις κατακτήσει δημιουργικά , να δοκιμάσει να παίξει μαζί τους, να δοκιμάσει πως θα ήταν ο κόσμος μέσα από αυτά τα πρόσωπα. Με αφορμή το έργο «Θείος Πέτρος»  και βάζοντας δικά μας στοιχεία  μέσω τεχνικών συνόλου (Ensemble), τεχνικών αυτοσχεδιασμού και θεάτρου της επινόησης (Devised theater), θα αναζητήσουμε δρόμους δημιουργικούς για να επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε αυτή την περιπέτεια . Η θεατρική Παράσταση «Ο θείος Πέτρος» ανέβηκε το 2014 σε σκηνοθεσία Κατερίνας   Σκουρλή από τη θεατρική ομάδα του  1ο Ν. Ηράκλειου Αττικής στα πλαίσια του Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2014 στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.  

Image

Η Ειρήνη Κουμπαρούλη αποφοίτησε από τη σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το 2011 και του Μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΜΠ: «Σχεδιασμός - Χώρος - Πολιτισμός» το 2016. Από τον τον Ιούνιο του 2017 είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στη Σχολή Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ με βασική κατεύθυνση έρευνας:« Επίσκεψη στην ετερότητα: το σώμα της υπόκρισης ως χωροποιητικός μηχανισμός». Το 2013 αποφοίτησε από τη δραματική σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Ως ηθοποιός δούλεψε με σκηνοθέτες όπως Λ. Μελεμέ, Γ. Χατζηδάκης, Έ. Βόγλη, Μ. Κολοκοτρώνη, Κ. Σκουρλή. Ως ηθοποιός – εμψυχώτρια, εργάζεται από το 2005 για τη διεξαγωγή θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους. Από τον Οκτώβριο του 2017 συντονίζει εργαστήριο για παιδιά στο Εθνικό θέατρο με θέμα «Από την πόλη με παιδιά στην πόλη των Παιδιών. Συνεργάστηκε με την Ομάδα grasshopper youth της Σοφίας Βγενοπούλου δουλεύοντας με ομάδες εφήβων για το 5ο, 6ο και 7ο φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου που παρουσιάστηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Από το 2005 συνεργάζεται με τον Γιώργο Μόσχο, εμψυχωτή θεατρικών εργαστηρίων και Πρώην Συνήγορο του Παιδιού σε θεατρικές ομάδες για παιδιά 5- 8 χρονών. Εργάστηκε επίσης για το συντονισμό ομάδων θεατρικής αγωγής για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα της ΜΚΟ ΕΔΡΑ. Ως μέλος  του «Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στη Εκπαίδευση»  συμμετείχε σε πρόγραμμα (project) για το Θέατρο, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών Κορυδαλλού.

Image

Ο Γιώργος Μόσχος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εγκληματολογία στο Λονδίνο. Εξειδικεύτηκε και εργάστηκε στους τομείς της εμψύχωσης και της υποστήριξης παιδιών και εφήβων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό, της προάσπισης των νεανικών  δικαιωμάτων, της εκπαίδευσης  / επιμόρφωσης ενηλίκων και της θεατρικής έκφρασης παιδιών και εφήβων.  Συμμετείχε στη διοίκηση οργανώσεων και δικτύων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ανέλαβε τα καθήκοντα του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού μόλις δημιουργήθηκε ο Συνήγορος του Παιδιού (2003) και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιανουάριο του 2018. Στο πλαίσιο της αποστολής του, συναντήθηκε και συζήτησε με δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα και με επαγγελματίες που εργάζονται μαζί τους, υποστηρίζοντας τη συστηματική ακρόαση των απόψεων των παιδιών και τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Συμμετείχε ενεργά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού του οποίου διατέλεσε και Πρόεδρος. Από το 1984 μέχρι σήμερα εμψυχώνει διαρκώς θεατρικές ομάδες παιδιών και διοργανώνει δραστηριότητες εφήβων που αξιοποιούν τα εργαλεία του θεάτρου. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

(*) ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 

Η συμμετοχή στην κατασκήνωση όσων είναι κάτω των 18 γίνεται μόνο με την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από ενήλικα ο οποίος έχει αναλάβει εγγράφως την ευθύνη συμπληρώνοντας και στέλνοντας στη Γραμματεία σχετική Υπεύθυνη Δήλωση
Οι ενδιαφερόμενοι πριν προβούν σε κράτηση μπορούν να καλέσουν στο 2106541600.