18η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ "ΠΗΛΙΟ 2019"

ΑΓ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΗΛΙΟΥ 25-31 Αυγούστου 2019


 

 
Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/8/2018 - 1/9/2018 Export event

Τσάντα για μαξιλάρι. Μια υπόθεση Τραγική

Πήλιο 26/8-1/9/2018, Νικολέττα Δημοπούλου, Δέσποινα Μιτσιάλη, Βιργινία Κεχαγιά


Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση – Πήλιο 2018
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (
www.TheatroEdu.gr)
26/8-1/9/2018 Άγιος Ιωάννης Πήλιο

Συμπληρωματικό ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

 

Τσάντα για μαξιλάρι. Μια υπόθεση Τραγική

Νικολέττα Δημοπούλου, Δέσποινα Μιτσιάλη, Βιργινία Κεχαγιά

Διάρκεια 3 ώρες

 

Από τον Οκτώβριο του 2017, με σημείο εκκίνησης την εξερεύνηση της εφηβείας που ζήσαμε κάποτε ή ζούμε αυτή τη στιγμή, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά βιωματικών, θεατροπαιδαγωγικών εργαστηρίων που διαμορφώσαν την παράσταση «Τσάντα για μαξιλάρι- Μια υπόθεση Τραγική.»  Πόσα μπορούν να συμβούν μέσα σε ένα 24ωρο όταν είσαι 16;  Ποιος είναι αυτός που βλέπεις όταν κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη; Τι γίνεται όταν αναγνωρίζεις στο είδωλό σου έναν τραγικό ήρωα με τις πιο κρυφές σκέψεις του; Η εφηβεία είναι μια περίοδος γεμάτη προσωπικές αναζητήσεις, παρορμητικές δράσεις, αντιφάσεις, ερωτήσεις. Τι θυμάσαι και τι θα ήθελες να ξεχάσεις για πάντα απ' αυτά τα χρόνια;

Σε αυτό το τρίωρο εργαστήριο θα αξιοποιηθούν τεχνικές  θεάτρου και Θεάτρου στην Εκπαίδευση, για να έρθουμε σε επαφή με ένα κομμάτι της ατομικής, βιωμένης εμπειρίας στην πλέον μεταβατική περίοδο της ζωής μας, την περίοδο των εφηβικών μας χρόνων. Με ερέθισμα τα διλήμματα και τα αδιέξοδα των ηρώων της αρχαίας τραγωδίας θα εξερευνήσουμε την ταυτότητα της εφηβείας, μετακινώντας το χρονικό άξονα από το χθες στο σήμερα, στο τώρα. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εφήβους και σε ενήλικες ……που κάποτε υπήρξαν έφηβοι!

Σχεδιασμός: Νικολέττα Δημοπούλου, Βιργινία Κεχαγιά
Υλοποίηση: Νικολέττα Δημοπούλου, Δέσποινα Μιτσιάλη, Βιργινία Κεχαγιά

 

 

Η Νικολέττα Δημοπούλου είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών Master of Arts in International Performance Research (Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και Σχολή Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου). Έχει εργαστεί ως δραματολόγος σε παραστάσεις και θεατροπαιδαγωγός στην προσχολική αγωγή, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε προγράμματα στήριξης μεταναστών ενώ παράλληλα έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης  “Europe On Stage” στη Γερμανία, με στόχο τη διαχείριση κοινωνικών διακρίσεων και την κατάρριψη διεθνών στερεοτύπων μέσω θεατρικών εργαλείων. Έχει σχεδιάσει για το British Council Athens το Summer School in Performing Arts για εφήβους και είναι εκπαιδεύτρια του προγράμματος Life Skills. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.  Από τον Ιανουάριο του 2018 έχει αναλάβει το συντονισμό του προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στην περιφέρεια της Νότιας Ελλάδας και στα νησιά του Αιγαίου.


Η Βιργινία Κεχαγιά αποφοίτησε από το τμήμα Θεατρικών Σπουδών της φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο και ολοκλήρωσε  μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο αντικείμενο «Παγκόσμιο Θέατρο: Θεωρία και Πράξη». Παράλληλα, ασχολήθηκε με την παιδαγωγική θεάτρου και το θεατρικό παιχνίδι, παρακολουθώντας το τριετές εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού στο κέντρο πολιτιστικής εκπαίδευσης «Σχολείο Παιχνιδιού», με το οποίο συνεργάζεται στα πλαίσια της εμψύχωσης του θεατρικού εργαστηρίου για εφήβους. Δούλεψε για  δύο χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση στα πλαίσια των Ε.Α.Ε.Π.  Από το 2007 εργάζεται στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή, ως δασκάλα θεατρικής αγωγής σε όλα τα τμήματα του Δημοτικού, καθώς και στους θεατρικούς ομίλους του Γυμνασίου και του Λυκείου. Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στα πλαίσια του προγράμματος «Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών- Δράση ΙΙΙ», που αφορούσε παρεμβάσεις μέσω του θεατρικού παιχνιδιού σε σχολεία  της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με υψηλά ποσοστά μεταναστών και συμμετείχε  ως εκπαιδεύτρια στο πρόγραμμα «Life Skills», σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο.

Η Δέσποινα Μιτσιάλη έχει σπουδάσει Φιλολογία στην Αθήνα και ηθοποιός στη Δραματική σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Είναι απόφοιτη  του μεταπτυχιακού προγράμματος «Θέατρο και Εκπαίδευση» από το Παιδαγωγικό Τμήμα  Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Εκπαιδευτικού Δράματος, Εμψύχωσης Θεατρικού Παιχνιδιού και  Τεχνικών Υποκριτικής. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως  θεατροπαιδαγωγός σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και πολιτιστικούς χώρους. Είναι μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Από τον Ιούλιο του 2018  είναι συντονίστρια των δράσεων του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο «Επίκεντρο» της Actionaid Hellas.