Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 27 Νοεμβρίου 2017


Από το 2008 ο Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση IDEA (International Drama/Theatre & Education Association) έχει ορίσει την 27η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση (IDEA Day) και καλεί τα μέλη του αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται με το θέατρο, το εκπαιδευτικό δράμα, το θεατρικό παιγνίδι σε οποιαδήποτε διαδικασία τυπικής ή μη τυπικής εκπαίδευσης να το γιορτάζουν με εκδηλώσεις, παραστάσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις, παρεμβάσεις σε σχολεία κάθε βαθμίδας κά..

Στην Ελλάδα τις κεντρικές εκδηλώσεις συντονίζει και προωθεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (τακτικό μέλος του IDEA και από τους πρωτεργάτες της καθιέρωσης της Παγκόσμιας Ημέρας). Στο "χρήσιμο υλικό" της ιστοσελίδας μας υπάρχουν προτάσεις και ιδέες για αναλογες εκδηλώσεις.

Στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση-27 Νοεμβρίου είναι από το 2008 η συνέχεια και εξέλιξη της ετήσιας ημερίδας "Μπροστά στις Νέες Προκλήσεις" που από το 1999 οργάνωνε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση κάθε Φθινόπωρο καθώς και της "Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση" που γίορταζε στις 28/3 από το 2005 μέχρι και το 2007. Το 2017 στις εκδηλώσεις στην Ελλάδα συμμετέχει και το πρόγραμμα  "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η "Διακύρηξη του IDEA Europe για τη θέση του Θεάτρου στην Εκπαίδευση" (Αθήνα 2010)

Η "Seoul Agenta: Goals for the Development of Arts Education" (Seoul 2010)

O "Οδικός Χάρτης για τις Τέχνες στην Εκπαίδευση" (UNESCO, Λισαβώνα 2006)


ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2017 ΕΔΩ


Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017 - Αθήνα

Εγώ ο Πολίτης: Μια Δραματοθεραπευτική Ματιά

Εγώ ο Πολίτης: Μια Δραματοθεραπευτική Ματιά

Αθήνα, 2/12/2017, Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, Χριστίνα Φραγκιαδάκη

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 2/12/2017 9:30 πμ - 1:30 μμ Export event


2008_11_27Afisa-pagkosmia-iΠαγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2017

«Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017»
Ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη

Αθήνα, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1:
«Εγώ ο Πολίτης: Μια Δραματοθεραπευτική Ματιά»

Ώρες: 9:30 - 13:30

Χριστίνα Φραγκιαδάκη,  δραματοθεραπεύτρια, ηθοποιός

Περιγραφή: Με αφορμή το έργο “Ο Μπήντερμαν και οι Εμπρηστές”, ο Μαξ Φρις μας θέτει το ερώτημα : Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στο σπίτι μας, αγνοώντας ό,τι συμβαίνει γύρω μας στον κόσμο; Σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο θα διερευνήσουμε με όχημα τη δραματοθεραπεία,  τη δική μας θέση απέναντι στο «κακό», όποιο και να είναι αυτό: είτε πρόκειται για την καταστροφή του περιβάλλοντος, τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τη βία που διαπράττεται απέναντι στο λαό του Ιράκ, τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, είτε κάτι από τη δική μας προσωπική ιστορία. Θα εξερευνήσουμε τον ατομικό μας χώρο και τι χωράει, τον ρόλο μας ως πολίτες, τα θέλω και τα μπορώ μας.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια ώστε να μπορούν να κινηθούν με άνεση στο χώρο.

Η Χριστίνα Φραγκιαδάκη είναι δραματοθεραπεύτρια, ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και θεραπεία οικογένειας στο Συστημικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοθεραπείας “ΣΚΕΨΥΣ”, μεταπτυχιακές σπουδές στη Δραματοθεραπεία στο Ινστιτούτο Ψυχοθεραπείας μέσω θεάτρου "ΑΙΩΝ και εκπαιδεύτηκε στις Βασικές Αρχές Διεργασίας Ομάδας, στο Processwork Hub. Έχει αποφοιτήσει από το “Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν” και ολοκληρώνει το B.Sc (Hons) στη Ψυχολογία στο Canterbury Christ Church University. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια, με εργαστήρια και ομιλίες, σε αρκετά συνέδρια και ημερίδες. Δούλεψε στο θέατρο και στον κινηματογράφο σε μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και είναι μέλος της ομάδας "Ρlayback Ψ" από την σύστασή της το 2004 έως και σήμερα, με παραστάσεις σε Θέατρα, φεστιβάλ Θεάτρου, σε συνέδρια, σεμινάρια και ειδικά πλαίσια, σε σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη. Εργάζεται ιδιωτικά σε συνεδρίες ατομικές, ζεύγους και οικογένειας. Ασχολείται με βιωματικές επιμορφώσεις ενηλίκων μέσω θεατρικών τεχνικών και συμμετοχικού θεάτρου, συντονίζει ομάδες Δραματοθεραπείας στο Κέντρο Έκφρασης και Θεραπείας “Παλμός” και διοργανώνει βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδεύσεις στη Δραματοθεραπεία και το θέατρο Playback. 


Συνεργασία: 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Αθήνας

 

Print

Number of views (970)/Σχόλια (0)