Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

Εκπαίδευση εμψυχωτών, επιμορφωτών,συντονιστών
 σεμινάρια στελεχών

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" και της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών, εμψυχωτών και επιμορφωτών του προγράμματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει σειρά Σεμιναρίων - Εργαστηρίων στελεχών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ενηλίκων, θέματα που αφορούν τη προσφυγική κρίση, τεχνικές αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος, ανατροφοδότησης κ.ά. ​Παράλληλα οργανώνει σε διάφορες πόλεις σειρά "παιδαγωγικών-συντονιστικών" συναντήσεων με τοπικούς συντονιστές, εκπαιδευτικούς και στελέχη τοπικής κοινωνίας, για την οργάνωση και συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος στη περιοχής τους.

Εκπαίδευση στελεχών - Κι αν ήσουν εσύ;

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 29/3/2008 9:30 πμ - 6:00 μμ Export event
Βασικές αρχές σκηνοθεσίας για μη επαγγελματίες

Βασικές αρχές σκηνοθεσίας για μη επαγγελματίες

Αθήνα, 29/3/2008, Εργαστήριο, Sead Djulic

«Βασικές αρχές σκηνοθεσίας για μη επαγγελματίες»

Sead Djulic, σκηνοθέτης θεάτρου, παιδαγωγός θεάτρου, Mostar Youth Theatre, Centre for Drama Education, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Σάββατο 29/3/2008, 09.30-12.00 & 15.30-18.00

Εργαστήριο 5 ωρών - Γλώσσα: αγγλικά (με μετάφραση στα ελληνικά)

Εκπαιδευτικοί, εμψυχωτές θεατρικών νεανικών ομάδων, κοινωνικοί λειτουργοί, θεραπευτές ομάδων που εργάζονται σε ποικίλα πλαίσια στην κοινότητα, αποφασίζουν συχνά να προχωρήσουν με την ομάδα τους σε παρουσίαση της θεατρικής τους δουλειάς σε κοινό. Είτε πρόκειται για σχολική παράσταση είτε για τη δημιουργία του παραστατικού μέρους ενός θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος είτε απλώς για εορτασμό των επιτευγμάτων της ομάδας (αλλά πολύ σημαντικό για την ομάδα και την κοινότητα), η σκηνοθεσία μιας τέτοιας παρουσίασης είναι μια απαιτητική δουλειά, και συχνά αναπόφευκτη. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν είναι εγχείρημα που ανήκει αποκλειστικά σε επαγγελματίες σκηνοθέτες. Αφετηρία μας θα είναι ένα σύντομο μη θεατρικό κείμενο βασισμένο σε έναν από τους πολλούς σλαβικούς μύθους. Με τα λιγότερα δυνατά στοιχεία θεωρίας θα διερευνήσουμε βιωματικά τα παρακάτω θέματα:
• στοιχεία της θεατρικής δημιουργίας
• χρήση του χώρου (ορισμός και κανόνες)
• σημειώσεις και διευκρινίσεις περί σκηνοθεσίας και σκηνοθέτη
• υποχρεωτικά στοιχεία για μια ομάδα που σπουδάζει θέατρο/δράμα. Ειδικότερα: βασικοί κανόνες συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, στο σκηνικό χώρο και κατά τη διάρκεια της δράσης πάνω στη σκηνή, βασικά στοιχεία ατομικής και ομαδικής δουλειάς.
• ο καλλιτεχνικός και παιδαγωγικός ρόλος του σκηνοθέτη κατά τη διάρκεια της θεατρικής δημιουργίας
• βασικοί κανόνες της θεατρικής και παιδαγωγικής δουλειάς
• προσέγγιση του θεατρικού κειμένου. Ειδικότερα : πρώτη και δεύτερη ανάγνωση, ανάλυση του πλαισίου του κειμένου, του ίδιου του κειμένου και των χαρακτήρων, σκηνοθετικές επιλογές.
• σχέδιο ερμηνείας του κειμένου από το σκηνοθέτη
• διανομή ρόλων
• πρόβες με απλή ανάγνωση
• πρόβες πάνω στη σκηνή
• πρεμιέρα
• γνώμες και κρίσεις για το συντονιστή της θεατρικής ομάδας
Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν και θα παρουσιάσουν μιας μικρή παράσταση, με βάση ένα σύντομο μη θεατρικό κείμενο, για την οποία θα χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες στις οποίες ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Θα σχεδιάσουν επίσης τα σκηνικά και θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για την παράσταση σε σχέση με αυτά τα σκηνικά. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στη σκηνοθεσία ή την υποκριτική. Το εργαστήριο μπορούν να παρακολουθήσουν και άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Print