Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

Εκπαίδευση εμψυχωτών, επιμορφωτών,συντονιστών
 σεμινάρια στελεχών

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" και της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών, εμψυχωτών και επιμορφωτών του προγράμματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει σειρά Σεμιναρίων - Εργαστηρίων στελεχών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ενηλίκων, θέματα που αφορούν τη προσφυγική κρίση, τεχνικές αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος, ανατροφοδότησης κ.ά. ​Παράλληλα οργανώνει σε διάφορες πόλεις σειρά "παιδαγωγικών-συντονιστικών" συναντήσεων με τοπικούς συντονιστές, εκπαιδευτικούς και στελέχη τοπικής κοινωνίας, για την οργάνωση και συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος στη περιοχής τους.

Εκπαίδευση στελεχών - Κι αν ήσουν εσύ;

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 23/8/2008 12:00 μμ - 29/8/2008 11:00 πμ Export event
Η τέχνη του κλόουν για όλους

Η τέχνη του κλόουν για όλους

Σπέτσες, 23-29/8/2008, Εργαστήριο, Koldo Vío


 

7η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση Σπέτσες 2008
"Διερευνώντας ρόλους και σκηνές απ’ τη ζωή και το θέατρο"
Σπέτσες 23-29 Αυγούστου 2008


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: "Η τέχνη του κλόουν για όλους»", 
Koldo Vío ηθοποιός, κλόουν, παιδαγωγός

Θα ξεκινήσουμε με μια πρώτη επαφή με τον κόσμο του κλόουν: τη δυναμική και τους κώδικες του κόσμου του. Θα ανακαλύψουμε την απόλαυση που μας προσφέρει η μάσκα και ο αυτοσχεδιασμός και θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτή τη διαδικασία. Θα βάλουμε τις πρώτες πινελιές των ηρώων: ο χαρακτήρας, η ενδυμασία, η φωνή και η αγάπη για το ψέμα... Τότε θα έρθει η στιγμή να «ενσωματώσουμε» τα δύο πιο σημαντικά «κλειδιά» του κλόουν: την ακοή και το βλέμμα. Θα δουλέψουμε πάνω στις δομές του αυτοσχεδιασμού, όπου το σημαντικότερο είναι η ακοή. Θα απολαύσουμε την εμπειρία μας και την επαφή με το κοινό και το δικό μας κλόουν... Μετά, σιγά σιγά, θα εξερευνήσουμε το χαρακτήρα του κλόουν που θα δημιουργήσει ο καθένας μας. Θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε και να εμπλουτίσουμε τους χαρακτήρες που μπορεί να υποδυθεί ένας κλόουν, τις δυνατότητες και τις διαφορετικές όψεις του χαρακτήρα του. Γι' αυτό το λόγο, ο κλόουν μας θα ξεκινήσει σιγά σιγά να μιλάει, θα αναλάβει συγκεκριμένες αποστολές και θα ανιχνεύσει τον κόσμο της φαντασίας και των συναισθημάτων. Πρόκειται για μια διπλή διαδικασία: από τη μια θα ανακαλύψουμε καινούργιες πτυχές του χαρακτήρα μας και από την άλλη θα εφοδιάσουμε τον εαυτό μας με τα «εργαλεία» του κλόουν, δηλαδή τη φωνή, το αντικείμενο και τα συναισθήματα.

O Koldobika G. Vío γεννήθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του  Πανεπιστημίου Universidad del País Vasco του Μπιλμπάο. Εργάστηκε ως δάσκαλος  και ως εμψυχωτής ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (παιδιά των δρόμων, ηλικιωμένοι,  άνθρωποι με προβλήματα όρασης). Προερχόμενος από το χώρο της εκπαίδευσης,  ανακαλύπτει το χώρο του θεάτρου. Μαθητής του Georges La Ferriere (Κεμπέκ, Καναδάς)  γίνεται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους αυτής της Παιδαγωγικής της Έκφρασης  στην Ισπανία, όπου δίνει μαθήματα, σεμινάρια και εργαστήρια. Παράλληλα,  δημοσιεύει άρθρα σε περιοδικά θεάτρου και εκπαίδευσης. Έχει διδάξει σε διάφορα  πανεπιστήμια. Σήμερα διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Κοινωνικού Θεάτρου στο  Πανεπιστήμιο Ramo Llull της Βαρκελώνης και στο Πανεπιστήμιο της Porto στην  Πορτογαλία. Έχει σκηνοθετήσει και συμμετάσχει σε διάφορες θεατρικές  παραστάσεις, εκ των οποίων κάποιες αφορούν το Θέατρο Δρόμου, συνδυάζοντας το  εκπαιδευτικό και το θεατρικό στοιχείο. Έχει εργαστεί στην Παλαιστίνη, στο Ελ  Σαλβαδόρ, τη Νικαράγουα, τη Γουατεμάλα και από το 2003 ζει και εργάζεται στην  Ελλάδα. Την ακαδημαϊκή χρονιά 2003-2004 δίδαξε Θέατρο Δρόμου και Κουκλοθέατρο  στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Είναι μόνιμος  συνεργάτης του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του δήμου Κιλκίς. Από το 1996 και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει τρία βιβλία σχετικά με το Θέατρο και την  Εκπαίδευση.

Print