Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

Εκπαίδευση εμψυχωτών, επιμορφωτών,συντονιστών
 σεμινάρια στελεχών

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" και της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών, εμψυχωτών και επιμορφωτών του προγράμματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει σειρά Σεμιναρίων - Εργαστηρίων στελεχών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ενηλίκων, θέματα που αφορούν τη προσφυγική κρίση, τεχνικές αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος, ανατροφοδότησης κ.ά. ​Παράλληλα οργανώνει σε διάφορες πόλεις σειρά "παιδαγωγικών-συντονιστικών" συναντήσεων με τοπικούς συντονιστές, εκπαιδευτικούς και στελέχη τοπικής κοινωνίας, για την οργάνωση και συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος στη περιοχής τους.

Εκπαίδευση στελεχών - Κι αν ήσουν εσύ;

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 19/11/2005 10:30 πμ - 1:30 μμ Export event

Δραματοποίηση ποιητικών κειμένων-Μια πρόταση με αφορμή τον Καβάφη

Αθήνα, 19/11/2005, Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Μαρία Παναγιωτοπούλου

 

3ο Διήμερο Επιστημονικό - Επιμορφωτικό Σεμινάριο

 

«Το θέατρο στην εκπαίδευση:

διευρύνοντας τη μάθηση και τη δημιουργική έκφραση»

 

Βούλα, 18-19 Νοεμβρίου 2005

 

 

Οργάνωση:

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ανατ. Αττικής,  Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση,

 1ο Γυμνάσιο Βούλας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/11/2005 10.30 – 13.30 

Τίτλος Εργαστηρίου: «Δραματοποίηση ποιητικών κειμένων-Μια πρόταση με αφορμή τον Καβάφη»

Μαρία Παναγιωτοπούλου φιλόλογος-θεατρολόγος

 

Σκοπός μας είναι να πάρει η λογοτεχνία τη θέση που της αξίζει. Να μην είναι «ένα μάθημα», αλλά το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την αλήθεια των κειμένων και του κόσμου μας. Θα μας κάνει πιο «ανοιχτούς»  στη σκέψη και το συναίσθημα του άλλου. Θα μας κάνει όχι απλούς «ωτακουστές ποιημάτων» αλλά ενεργούς συμμέτοχους στην ποιητική διεργασία και γενικότερα στην τέχνη. Μέσο για την επίτευξη αυτού του σκοπού διάφορες τεχνικές «έμπνευσης και δράσης» αντλημένες απ’ το θέατρο. Έτσι το θέατρο γίνεται μέσο και όχι στόχος. Γίνεται το πιο «περιπετειώδες» -άρα και το πιο πλούσιο σε εμπειρίες- όχημα,  για να οδηγηθούμε «με ασφάλεια»  στην κατάκτηση των λογοτεχνικών μας στόχων. Στο εργαστήριο θα κάνουμε μια πρόταση για δραματοποίηση του ποιήματος  Κ. Καβάφη «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον».  Απαιτείται η άνετη ένδυση.

Η Μαρία Παναγιωτοπούλου είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, 1985). Από το 1992 εργάζεται ως φιλόλογος στο 1ο Λύκειο Μοσχάτου. Παρακολούθησε τριετή κύκλο θεατρικών σπουδών (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μοσχάτου). Άλλα σεμινάρια : Σύγχρονο Θέατρο-Θεωρητική ( 1999, Πανελλήνιοι μαθητικοί αγώνες ), Προώθηση θεατρικής αγωγής στην εκπ/ση ( 1997, Εθνικό θέατρο ), Παιδαγωγική θεάτρου (1997, Ι.Δ.ΕΚ.Ε ) κά. Σκηνοθέτησε τη θεατρική ομάδα του 1ου Λυκείου Μοσχάτου: Πανουργίες του Μπερτόδουλου του Γ. Σκούρτη 1995, Αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου 1996, Υπηρέτης δυο αφεντάδων του Γκολντόνι 1998, Παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας του Γ. Θεοτοκά  (Α΄ Βραβείο στους Περιφερειακούς Αγώνες Σχολικού θεάτρου, 1999), Παρουσίασις του έρωτος της Μ. Παναγιωτοπούλου(Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ Περιφ. αγώνες σχολικού θεάτρου 2000 ), Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη 2001, Αγάπη από σιμιγδάλι λαικό παραμύθι 2002, Ειρήνη του Αριστοφάνη 2003. Σκηνοθέτησε επίσης την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα ΑρΠιΛεΜα : Όνειρο θερινής νυκτός του Σαίξπηρ 2000, Καβγάδες στην Κιότζιατου Γκολντόνι 2001, Αγάλματα,  δρώμενο δρόμου 2001, Έρωτα,  που το νου και την καρδιά μου παίρνεις της Μαρίας Παναγιωτοπούλου,  αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα του θεάτρου 2002. Από το 2002 είναι υπεύθυνη της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Μοσχάτου: Νεράιδα του Ζαν Ζιρωντού 2003, Ένα ψέμα που λέει πάντα την αλήθεια της Μαρίας Παναγιωτοπούλου, αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα του θεάτρου 2003.

 

Print