Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

Εκπαίδευση εμψυχωτών, επιμορφωτών,συντονιστών
 σεμινάρια στελεχών

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" και της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών, εμψυχωτών και επιμορφωτών του προγράμματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει σειρά Σεμιναρίων - Εργαστηρίων στελεχών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ενηλίκων, θέματα που αφορούν τη προσφυγική κρίση, τεχνικές αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος, ανατροφοδότησης κ.ά. ​Παράλληλα οργανώνει σε διάφορες πόλεις σειρά "παιδαγωγικών-συντονιστικών" συναντήσεων με τοπικούς συντονιστές, εκπαιδευτικούς και στελέχη τοπικής κοινωνίας, για την οργάνωση και συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος στη περιοχής τους.

Εκπαίδευση στελεχών - Κι αν ήσουν εσύ;

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 26/4/2015 10:30 πμ - 4:30 μμ Export event

Κριτική Παιδαγωγική της Ειρήνης: Μια θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση

Θεσσαλονίκη, 26/4/2015, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Κυριάκος Μπονίδης, Koldo Vío

«Κριτική Παιδαγωγική της Ειρήνης: Μια θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση»
Θεσσαλονίκη Κυριακή 26 Aπριλίου 2015
Κυριάκος Μπονίδης, Αναπληρωτής καθηγητής Σχολικής Παιδαγωγικής και Παιδαγωγικής της Ειρήνης στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Koldo Vío, Παιδαγωγός θεάτρου, σκηνοθέτης

Βιωματικό εργαστήριο 6 διδακτικών ωρών
Χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου
: Studio Όρα, Αντωνίου Καμάρα 3 & Τσιμισκή, έναντι ΧΑΝΘ

Περιγραφή εργαστηρίου: Θεωρητικό πλαίσιο του βιωματικού αυτού θεατρικοπαιδαγωγικού εργαστηρίου αποτελεί η Κριτική Παιδαγωγική της Ειρήνης, μια χειραφετητική Παιδαγωγική που συμβάλλει στη μείωση των μορφών βίας, στην απουσία της κοινωνικής αδικίας και στη δημιουργία ενός κριτικού πολιτισμού ειρήνης. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες με ποικίλες παιδαγωγικές και θεατρικές πρακτικές καταρχάς θα γνωρίσουν και θα αναλύσουν θέματα της ειρηνιστικής αυτής Παιδαγωγικής, ενώ στη συνέχεια θα εστιάσουν σε πρακτικές κοινωνικού θεάτρου, όπως παιχνίδια ρόλων, τεχνικές δραματοποίησης και κυρίως το απελευθερωτικό «θέατρο εικόνας» και «θέατρο forum» του Augusto Boal. Με αφετηρία δικές τους εμπειρίες μέσω των θεατροπαιδαγωγικών πρακτικών θα προσεγγίσουν εκφάνσεις της άμεσης-προσωπικής βίας, της δομικής βίας που ασκείται στα άτομα κρυφά από τις κοινωνικές δομές και εμποδίζει την ανάπτυξή τους, καθώς και της πολιτισμικής βίας η οποία ασκείται μέσα από διάφορες εκφάνσεις του πολιτισμού και νομιμοποιεί τις δύο παραπάνω μορφές βίας, με στόχο την, κατά Paulo Freire, κριτική συνειδητοποίηση και την αλλαγή.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
12 Ευρώ για τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
15 Ευρώ για τα μη μέλη
Αιτήσεις και τρόπος καταβολής των διδάκτρων:
Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η θέση στο εργαστήριο δεσμεύεται με την κατάθεση χρημάτων. Οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν τη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ και τη στέλνουν ηλεκτρονικά στο info@theatroedu.gr.
Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται με επώνυμη κατάθεση στο λογαριασμό
ALPHA BANK 202-00-2002-000277
Πριν την καταβολή παρακαλούμε να τηλεφωνήσετε στο 6972700148 για να ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα θέσεων.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο αποτελεί το δεύτερο μιας σειράς 5 βιωματικών επιμορφωτικών σεμιναρίων που θα διεξαχθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
Ο κάθε συμμετέχων θα πάρει βεβαίωση στην οποία θα αναγράφεται ο συνολικός αριθμός των ωρών παρακολούθησης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ
Ο Κυριάκος Μπονίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής με αντικείμενο τη Σχολική Παιδαγωγική και την Παιδαγωγική της Ειρήνης στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτική και η ερευνητική του δραστηριότητα, καθώς και οι κυριότερες δημοσιευμένες μελέτες και έρευνές του αφορούν τη θεωρία και έρευνα των προγραμμάτων σπουδών, του σχολικού βιβλίου και του εκπαιδευτικού υλικού, την Κριτική Παιδαγωγική της Ειρήνης, τις θεωρίες και την επιστημολογία της Παιδαγωγικής, την ποιοτική εκπαιδευτική έρευνα και την Ιστορία της Εκπαίδευσης.

Μαθητής του Georges La Ferriere, o Koldobika Vío είναι ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της Παιδαγωγικής της Έκφρασης στην Ισπανία, όπου δίνει μαθήματα και σεμινάρια. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Universidad del País Vasco. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Κοινωνικού Θεάτρου στα Πανεπιστήμια Ramon Llull στη Βαρκελώνη και Porto στην Πορτογαλία. Από το 2001 ως σήμερα πραγματοποιεί τα ετήσια klownklusiones στο Πανεπιστήμιο της Ειρήνης της Βαρκελώνης. Έχει σκηνοθετήσει και συμμετάσχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις με επαγγελματικούς θιάσους και παιδιά. Έχει εργαστεί σε διάφορες χώρες: Παλαιστίνη, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Βραζιλία, Νότιο-Αφρική. Δίδαξε Θέατρο Δρόμου και Κουκλοθέατρο στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε.. Είναι μόνιμος συνεργάτης του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου-Παντομίμας του Κιλκίς. Έχει εκδώσει τρία βιβλία σχετικά με το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Οργάνωση: Γραφείο Β. Ελλάδας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση


 

Print