Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

Εκπαίδευση εμψυχωτών, επιμορφωτών,συντονιστών
 σεμινάρια στελεχών

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" και της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών, εμψυχωτών και επιμορφωτών του προγράμματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει σειρά Σεμιναρίων - Εργαστηρίων στελεχών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ενηλίκων, θέματα που αφορούν τη προσφυγική κρίση, τεχνικές αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος, ανατροφοδότησης κ.ά. ​Παράλληλα οργανώνει σε διάφορες πόλεις σειρά "παιδαγωγικών-συντονιστικών" συναντήσεων με τοπικούς συντονιστές, εκπαιδευτικούς και στελέχη τοπικής κοινωνίας, για την οργάνωση και συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος στη περιοχής τους.

Εκπαίδευση στελεχών - Κι αν ήσουν εσύ;

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 19/3/2006 9:00 πμ - 11:30 πμ Export event
To Θέατρο Φόρουμ στην τυπική και την άτυπη εκπαίδευση

To Θέατρο Φόρουμ στην τυπική και την άτυπη εκπαίδευση

Αθήνα, 19/3/2006, Εργαστήριο, Χριστίνα Ζώνιου

5η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ/ΔΡΑΜΑ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ &
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ International Drama / Theatre & Education Association – IDEA 
«Θέατρο στην εκπαίδευση: δημιουργώντας νέους ρόλους στον 21ο αιώνα» 

Αθήνα 17-18-19 Μαρτίου 2006
Προ- και μετα-συνεδριακές εκδηλώσεις 11-23 Μαρτίου 2006 σε τέσσερις πόλεις της χώρας

 

Χριστίνα Ζώνιου, θεατρολόγος, σκηνοθέτις, θεατροπαιδαγωγός, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

«To Θέατρο Φόρουμ στην τυπική και την άτυπη εκπαίδευση»

 

Εργαστήριο 2,5 ωρών - Γλώσσα: Ελληνικά

 

Το εργαστήριο αυτό αποσκοπεί στο να δώσει μια πρώτη ιδέα για την τεχνική του θεάτρου φόρουμ και για το πώς μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί στα διάφορα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Η διαδικασία, οι αρχές και τα αποτελέσματα του Θεάτρου Φόρουμ συμπίπτουν με τη μαθητοκεντρική και συμμετοχική παιδαγωγική θεώρηση και το καθιστούν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στα χέρια του παιδαγωγού σε περιπτώσεις συγκρούσεων, φορτισμένων συναισθηματικά καταστάσεων και αδυναμίας επικοινωνίας. Καταστάσεις οικείες για τους εκπαιδευτικούς του σύγχρονου πολυπολιτισμικού σχολείου. Το θέατρο φόρουμ και οι δραστηριότητες προετοιμασίας γι’ αυτό ανήκουν στο είδος θεάτρου, επονομαζόμενο Θέατρο του Καταπιεσμένου, που κωδικοποίησε ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Αουγκούστο Μποάλ και που έχει βρει ευρεία εφαρμογή παγκοσμίως σε κοινωνικές, πολιτικές, εκπαιδευτικές και θεραπευτικές δράσεις. Το θέατρο φόρουμ χρησιμοποιεί την εγγενή ανθρώπινη θεατρικότητα για να επιτύχει το διάλογο (φόρουμ) και τη διεύρυνση των προσωπικών ορίων. Το θέατρο γίνεται έτσι ένας χώρος όπου στρατηγικές διαπολιτισμικότητας, ενδυνάμωσης, αποτίναξης της καταπίεσης και διαλόγου προβάρονται, για να χρησιμοποιηθούν ενδεχομένως και στην πραγματικότητα. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της άτυπης και της τυπικής εκπαίδευσης, κυρίως της μέσης εκπαίδευσης, και σε θεατροπαιδαγωγούς, ενώ απαιτείται η άνετη ένδυση, γιατί προβλέπονται αρκετές σωματικές δραστηριότητες. Οι συμμετέχοντες μπορούν προαιρετικά να «φέρουν» μαζί τους μια ιστορία σύγκρουσης ή καταπίεσης, που προήλθε από πολιτισμικές διαφορές και που βίωσαν έντονα οι ίδιοι ή κάποιοι κοντινοί τους άνθρωποι.

 

Η Χριστίνα Ζώνιου είναι θεατρολόγος, σκηνοθέτις και θεατροπαιδαγωγός. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MPhil in Theatre Studies) από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. Υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το Θέατρο και τη Διαπολιτισμική Αγωγή. Παρακολoύθησε επίσης το ευρωπαϊκό μεταπτυχιακό πρόγραμμα Drama in Scena στη Φλωρεντία καθώς και άλλα σεμινάρια και εργαστήρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας, Εφαρμοσμένου Θεάτρου, Θεάτρου του Καταπιεσμένου και διαπολιτισμικής αγωγής. Δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη, ως σκηνοθέτης, ως δραματολόγος και ως θεατροπαιδαγωγός σε θέατρα, σχολεία και κοινωνικούς χώρους στην Ιταλία, τη Σκωτία και την Ελλάδα. Ιδρυτικό μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ώσμωση-Κέντρο Τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής. Εργάζεται από το Μάρτη του 2005 ως μέλος του Διδακτικού Προσωπικού (Ε.Ε.ΔΙ.Π) στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με το γνωστικό αντικείμενο «Υποκριτική».

Print