Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

Εκπαίδευση εμψυχωτών, επιμορφωτών,συντονιστών
 σεμινάρια στελεχών

Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" και της συνεχούς επιμόρφωσης των στελεχών, εμψυχωτών και επιμορφωτών του προγράμματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση οργανώνει σειρά Σεμιναρίων - Εργαστηρίων στελεχών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης ενηλίκων, θέματα που αφορούν τη προσφυγική κρίση, τεχνικές αξιοποίησης του εκπαιδευτικού υλικού του Προγράμματος, ανατροφοδότησης κ.ά. ​Παράλληλα οργανώνει σε διάφορες πόλεις σειρά "παιδαγωγικών-συντονιστικών" συναντήσεων με τοπικούς συντονιστές, εκπαιδευτικούς και στελέχη τοπικής κοινωνίας, για την οργάνωση και συντονισμό των εκπαιδευτικών δράσεων του προγράμματος στη περιοχής τους.

Εκπαίδευση στελεχών - Κι αν ήσουν εσύ;

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 21/4/2018 12:30 μμ - 3:00 μμ Export event

Το ταξίδι στη λογοτεχνία: Μια θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση

Θεσσαλονίκη, 21/4/2018, Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, Μάρθα Κατσαρίδου

Ημερίδα «Θέατρο, Λογοτεχνία και Γλωσσική Διδασκαλία» 
Εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια

Θεσσαλονίκη, Σάββατο 21 Απριλίου 2018, 10:00 – 15:00
Στο 1ο ΓΕΛ Συκεών, Επταπυργίου 150 
δωρεάν

Το Γραφείο Β. Ελλάδας του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ομάδα Δημιουργικής Έκφρασης, διοργανώνει ημερίδα με θέμα  «Θέατρο, Λογοτεχνία και Γλωσσική Διδασκαλία», το Σάββατο 21/4/2018, 10:00 – 15:00

12.30-15.00 Παράλληλα Βιωματικά εργαστήρια 

  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 «Το ταξίδι στη λογοτεχνία: Μια θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση»,  
    Μάρθα Κατσαρίδου, δρ θεατροπαιδαγωγός, διδάσκουσα (ΕΕΠ) στο Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ομάδα Δημιουργικής Έκφρασης
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Χριστίνα Αμανατιάδου, Μαρία Δουκάκη, Δάφνη Μουστακλίδου, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου 


ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εργαστήριο 3
«Το ταξίδι στη λογοτεχνία: μια θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση»
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιμορφώτρια: Μάρθα Κατσαρίδου, δρ θεατροπαιδαγωγός, διδάσκουσα (ΕΕΠ) στο Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, ΑΠΘ
Το «ταξίδι» έχει αποτελέσει θέμα πολλών λογοτεχνικών αφηγήσεων. Οι ποικίλες εκδοχές του στον χρόνο, η οικονομική, κοινωνική, πολιτική, γνωστική και ψυχαγωγική του διάσταση, δηλαδή, η διαφορετική κάθε φορά σκόπευση, αποτέλεσαν σημαντικές αφορμές για την παραγωγή πολλών κειμένων αναφορικά με το θέμα. Έχοντας ως υλικό θεματικά επιλεγμένα λογοτεχνικά αποσπάσματα και με βασικό εργαλείο τη θεατροπαιδαγωγική μέθοδο, κύρια επιδίωξη του βιωματικού εργαστηρίου είναι να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους, θεατρικές τεχνικές και παιχνίδια ρόλων για τη νοηματοδότηση των κειμένων καθώς και τη σύνδεσή τους με την επικαιρότητα και τις ανάγκες και εμπειρίες της εκάστοτε ομάδας συμμετεχόντων. Το εργαστήριο αντλεί από τη διδακτική πρόταση της “Ομάδας Έρευνας για τη διδασκαλία της Λογοτεχνίας” και τις διδακτικές ενότητες που περιέχονται στον τόμο Αποστολίδου Β., Καπλάνη Β., Χοντολίδου Ε. (επιμ.) Διαβάζοντας Λογοτεχνία στο σχολείο: μια νέα πρόταση διδασκαλίας, τυπωθήτω-Γιώργος Δαρδανός, Αθήνα, 2000.


Βιογραφικά Σημειώματα εισηγητών- επιμορφωτών 

Η Μάρθα Κατσαρίδου είναι διδάσκουσα (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό) στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.Σπούδασε παιδαγωγικά στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ,ΑΠΘ) και υποκριτική στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Θέατρο και Εκπαίδευση στο Goldsmith’s College, University of London. Διδάκτωρ του ΠΤΔΕ, ΑΠΘ το 2011 .Εργάστηκε ως δασκάλα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το διάστημα 2003-2017. Είναι μέλος ΣΕΠ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2014. Έχει διδάξει το μάθημα «Θεατρικό Παιχνίδι» στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης (2014-2017).Έχει σχεδιάσει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τα Διεθνή Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς και Κύπρου καθώς και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει συνεργαστεί ως εμψυχώτρια με τα National Theatre και Tricycle Theatre (Λονδίνο), με πολιτιστικούς συλλόγους, θέατρα και σχολεία. Έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια. Είναι συγγραφέας μίας μονογραφίας και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά.


Print