Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

Οι δράσεις του "Κι αν ήσουν εσύ;"

 


 


Σεμινάρια εκπαιδευτικών

Διάλογοι σε καραντίνα

Δράσεις για μαθητές

Διαδραστικές παραστάσεις

Μονόλογοι σε καραντίνα

Μαθητικά φεστιβάλ

Μονόλογοι από το Αιγαίο

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν μέρος​

  1. Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των άλλων επιμορφούμενων στα σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βλέπουν τις κατά περίπτωση οδηγίες-ανακοινώσεις στις επιμέρους σελίδες των δράσεων καθώς σε διαφορετικές πόλεις η διαδικασία εγγραφής και συμμετοχής ενδέχεται να διαφέρει.
     
  2. Η επιλογή σχολείων για τα Δίκτυα Σχολείων «κι αν ήσουν εσύ;» γίνεται με τη συνεργασία των Περιφερειακών και των Τοπικών ανά πόλη Συντονιστών του προγράμματος με τα κατά τόπους στελέχη της Εκπαίδευσης (Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Συντονιστές Εκπαίδευσης στα ΠΕΚΕΣ, Υπεύθυνους ΚΠΕ κ.ά.). Τα ενδιαφερόμενα σχολεία υποβάλουν αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα.
     
  3. Για τα αυτοτελή εργαστήρια σε μαθητές, το ενδιαφερόμενο σχολείο θα πρέπει να συμπληρώνει τη σχετική φόρμα αίτησης.
     
  4. Οι δράσεις «Μαζί» είναι ανοιχτές στην εκπαιδευτική αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται με σχετικές ανακοινώσεις για τον τρόπο συμμετοχής και επικοινωνίας από την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

     

 

Χρονολογική λίστα των δράσεων του "Κι αν ήσουν εσύ;"

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Μαθητικό φεστιβάλ "κι αν ήσουν εσύ;"

Τρίπολη, 12/5/2019, μαθητικό φεστιβάλ " κι αν ήσουν εσύ;"

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 12/5/2019 10:30 πμ - 12:30 μμ Export event

Μαθητικό καλλιτεχνικό φεστιβάλ - «κι αν ήσουν εσύ;»

ΤΡΙΠΟΛΗ 12 ΜΑΙΟΥ 2019,   

Τόπος: Μαλλιαροπούλειο Θέατρο 

100 μαθητές και μαθήτριες και 13 εκπαιδευτικοί από 4 σχολεία της Αρκαδίας παρουσίασαν μία θεατρική σύνθεση για το «μαζί της ζωής»...

Παρακολούθησαν 50 μαθητές/τριες και 100 εκπαιδευτικοί και γονείς.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργάνωσε μαθητικό φεστιβάλ, την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, ώρα 7:00 μ.μ., στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους αξιοποίησαν τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και με βιωματικές δραστηριότητες δημιούργησαν θεατρικά δρώμενα βασισμένα σε κείμενα σχετικά με τη διαφορετικότητα, τις πολιτισμικές διαφορές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή.

Συναντήθηκαν δημιουργικά επί σκηνής, σε μία κοινή θεατρική σύνθεση και μιλούν με έναν δικό τους, διαφορετικό τρόπο, για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου, ώστε να μοιραστούν με το κοινό το μήνυμα - αν όχι αίτημα και συνάμα βεβαιότητα - πως «μόνο μαζί μπορούμε».

Το Φεστιβάλ της Τρίπολης περιλάμβανε μουσική, θέατρο, χορό και φαγητό με γεύσεις από Ελλάδα, Συρία και Αφγανιστάν. Ξεκίνησε με τους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Τρίπολης να μας καλωσορίζουν με ένα αφρικάνικο τραγούδι, συνοδεία τυμπάνων και χορευτικού, που είχαν ετοιμάσει στο πλαίσιο του προγράμματός τους «η ταυτότητά μου, η ταυτότητά μας». Η έναρξή του δημιούργησε ένα έθνικ κλίμα και ανέβασε ενεργειακά το κοινό.  Στη συνέχεια, η πρώτη ομάδα του γυμνασίου Τεγέας έκανε ένα οδοιπορικό στους περσικούς πολέμους και στον πόλεμο της Τροίας θέλοντας να δείξει τη διαχρονικότητα του ξεριζωμού από την πατρίδα. Ακολούθησε το γυμνάσιο Μεγαλόπολης με όλους τους μαθητές στη σκηνή να κάνουν... «ένα βήμα μπροστά» κάθε φορά που μπορούσαν να έχουν το δικαίωμα που ακουγόταν και συνέχισαν με ένα σπονδυλωτό έργο που ήταν βασισμένο στις Τρωάδες του Ευριπίδη, στα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, στην «Αναλαμπή» του Νίκου Θέμελη και στο «ο Έβρος απέναντι» των Μιχάλη Ρέππα  και Θανάση Παπαθανασίου. Ξεκίνησε από την Τροία και την αιχμαλωσία των γυναικών ύστερα από την άλωση της πόλης, πέρασε στην καταστροφή της Σμύρνης και στον ξεριζωμό του Μικρασιατικού ελληνισμού και έφτασε ως την Ελλάδα του σήμερα, για να αναδείξει τις προσωπικές ιστορίες και τα προβλήματα των σύγχρονων προσφύγων. Ανάδειξαν έτσι τη διαχρονικότητα του πολέμου, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και την ανάγκη αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας. Τέλος, είδαμε το βίντεο που είχαν φτιάξει οι μαθητές, όπου σαν δημοσιογράφοι έκαναν έρευνα στο σχολείο τους για το ανθρώπινο δικαίωμα που είναι το πιο σημαντικό για τον καθένα. Η καθηγήτρια τους, Μάγκλαρη Μαρία, είχε χρησιμοποιήσει τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος που μαζί με την ευαισθητοποίηση που είχε επιτευχθεί, κατάφερε να προκαλέσει συγκίνηση πρώτα των μαθητών που συμμετείχαν και έτσι και του κοινού. Ακολούθησε το Γυμνάσιο Τεγέας, με δεύτερη ομάδα μαθητών όπου μέσα από το θεατρικό του μικρού πρίγκιπα, μας ανάδειξαν τη σημασία που έχει να αντιλαμβάνεται κανείς τα πράγματα γύρω του με την καρδιά και την ψυχή, χωρίς να παρασύρεται από όσα απλά βλέπει. Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Δράστες τελείωσαν το παραστασιακό μέρος του Φεστιβάλ με τη δραματοποίηση του διηγήματος «Σαν τα χελιδόνια λέλε μου» του Σωτήρη Δημητρίου όπου το παιδί του πολέμου γίνεται το παιδί όλων μας και συγκίνησε με απλότητα και συναίσθημα. Τέλος, το κλείσιμο με το τραγούδι «ο ξένος» που είχε ηχογραφηθεί ιδιαίτερα για το φεστιβάλ από τον κ. Καρπούζο που τραγουδούσε και έπαιζε ούτι, να χορεύεται από τα παιδιά του δευτέρου γυμνασίου ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα και να ξαναχορεύεται με όλα τα παιδιά μαζί, μας έκανε να θέλουμε να συνεχίσουμε και του χρόνου. Μέχρι τότε με χαρά μας πρόσφεραν και γευτήκαμε φαγητά και γλυκά, τα παιδιά με τους γονείς πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην πόλη της Τρίπολης εδώ και ένα χρόνο. 

 

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;»

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται για πέμπτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA, τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Συμμετέχουν: Γυμνάσιο Μεγαλόπολης, Μουσικό Γυμνάσιο Τρίπολης, Γυμνάσιο Τεγέας, 2ο Γυμνάσιο Τρίπολης, 2 ο Λύκειο Τρίπολης και η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Δράστες» 

Οι εκπαιδευτικοί: Μάγκλαρη Μαρία, Κομπίλα Γεωργία, Ντελοπούλου Βασιλική, Παρασκευοπούλου Στεφανία, Δημητρέλη Καλλιόπη, Κόκλα Αικατερίνη, Κωστοπούλου Καλλιόπη, Πλιάκα Κωνσταντίνα, Νούτσου Χριστίνα, Τσαρουχάς Νικόλαος,Πανουκλιά Μαρία, Δημοπούλου Ευθυμία, Τσακιρίδου Κυριακή, Αργυροπούλου Καλλιρρόη

Συντονισμός: Καζακώνη Πηνελόπη
Οργάνωση
: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Με τη στήριξη του Δήμου Tρίπολης

Πληρ.: 210-6541600 / www.humanrights.theatroedu.gr

 

Κατηγορία Δράσης
  • Φεστιβάλ
Προγράμματα
  • κι αν ήσουν εσύ;
Έτος
  • 2019 β' τρίμηνο
Πόλεις
  • Τρίπολη
Εμψυχωτές
  • Καζακώνη Πηνελόπη
Συνεργαζόμενοι
  • Δήμος Τρίπολης
  • Ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Δράστες» 
Σχολεία
  • 2ο ΓΕΛ Τρίπολης
  • 2ο Γυμνάσιο Τρίπολης
  • Γυμνάσιο Μεγαλόπολης Αρκαδίας
  • Γυμνάσιο Τεγέας Αρκαδίας
  • Μουσικό Γυμνάσιο Τρίπολης
Print

Number of views (2474)/Σχόλια (0)