Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

Σεμινάρια εκπαιδευτικών

Διάλογοι σε καραντίνα

Δράσεις για μαθητές

Διαδραστικές παραστάσεις

Μονόλογοι σε καραντίνα

Μαθητικά φεστιβάλ

Μονόλογοι από το Αιγαίο

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν μέρος​

  1. Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των άλλων επιμορφούμενων στα σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βλέπουν τις κατά περίπτωση οδηγίες-ανακοινώσεις στις επιμέρους σελίδες των δράσεων καθώς σε διαφορετικές πόλεις η διαδικασία εγγραφής και συμμετοχής ενδέχεται να διαφέρει.
     
  2. Η επιλογή σχολείων για τα Δίκτυα Σχολείων «κι αν ήσουν εσύ;» γίνεται με τη συνεργασία των Περιφερειακών και των Τοπικών ανά πόλη Συντονιστών του προγράμματος με τα κατά τόπους στελέχη της Εκπαίδευσης (Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Συντονιστές Εκπαίδευσης στα ΠΕΚΕΣ, Υπεύθυνους ΚΠΕ κ.ά.). Τα ενδιαφερόμενα σχολεία υποβάλουν αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα.
     
  3. Για τα αυτοτελή εργαστήρια σε μαθητές, το ενδιαφερόμενο σχολείο θα πρέπει να συμπληρώνει τη σχετική φόρμα αίτησης.
     
  4. Οι δράσεις «Μαζί» είναι ανοιχτές στην εκπαιδευτική αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται με σχετικές ανακοινώσεις για τον τρόπο συμμετοχής και επικοινωνίας από την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

     

 

Χρονολογική λίστα των δράσεων του "Κι αν ήσουν εσύ;"

«Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» - Διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα

«Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» - Διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα

Διαδικτυακά, 20/12/2020 (Δυτική), παραστάσεις

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 20/12/2020 6:30 μμ - 9:30 μμ Export event

«Να τους πάρετε στα σπίτια σας!»
Διαδικτυακά, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020, 18.30 - 21.30

Διάρκεια 3 ώρες 
Δωρεάν για φοιτητές 
Θέσεις περιορισμένες

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος” πραγματοποιούν διαδραστική παράσταση θεάτρου φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα διάρκειας 3 ωρών με τίτλο: «Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» Τεχνικές θεάτρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες.

Απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Η διαδραστική παράσταση φόρουμ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20/12/2020 και ώρες 18.30-21.30. Ενδιάμεσα θα υπάρξει σύντομο διάλλειμα.

Σχεδιασμός - Τζόκερ: Γιώργος Μπεκιάρης
Παίρνουν μέρος: Λάμπρος Αραπάκος, Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μόσχος,  Διονύσης Παύλου, Ευγενία Ζάγουρα
Υποστήριξη: Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Το «Να τους πάρετε στα σπίτια σας...» είναι μια παράσταση θεάτρου φόρουμ  και προσφέρεται στο πλαίσιο του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Η παράσταση φόρουμ και το διαδραστικό εργαστήριο που τη συνοδεύει διαπραγματεύεται θέματα όπως η αλληλεγγύη, η αποδοχή του «άλλου» και η αντιμετώπιση της ξενοφοβίας.

Η παράσταση απευθύνεται σε εφήβους, σε εκπαιδευτικούς και σε μέλη της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας και επιχειρεί να θέσει τους συμμετέχοντες απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες καλώντας τους να παρέμβουν στην παράσταση και να προτείνουν λύσεις.

Η παράσταση - εργαστήριο αποτελείται από πέντε (5) μέρη:

  • Μέρος Α: παιχνίδι ενεργοποίησης σχετικά με το θέμα της παράστασης.
  • Μέρος Β: παρουσίαση της παράστασης «Να τους πάρετε στα σπίτια σας!»
  • Μέρος Γ: εμβάθυνση στους χαρακτήρες και στις καταστάσεις που παρουσιάζονται στην παράσταση.  Αρχικά γίνεται συζήτηση των συμμετεχόντων σε «δωμάτια» κι ακολουθεί η τεχνικής της «ανακριτικής καρέκλας».
  • Μέρος Δ: το «Φόρουμ», κατά το οποίο η παράσταση ξαναπαίζεται και το κοινό παρεμβαίνει επί της σκηνής προσπαθώντας με αυτοσχεδιασμούς να ενδυναμώσει τον χαρακτήρα  ο οποίος έχει ανάγκη και να οδηγήσει την ιστορία σε ένα διαφορετικό τέλος.
  • Μέρος Ε: Αποφόρτιση – Ανατροφοδότηση

Η διαδραστική παράσταση φόρουμ θα γίνει διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ZOOM

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Παραγωγή: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση/2020

Συνεργασία

  • ΠΜΣ «Θέατρο και Κοινωνία» του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (μάθημα: Υποκριτική και κοινωνικές εφαρμογές, υπεύθ. διδάσκουσα Χριστίνα Ζώνιου)
  • ΠΜΣ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" (μάθημα:  Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση: Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα, υπεύθυνη διδάσκουσα Άλκηστις Κοντογιάννη, Ομότιμη ΤΘΣ Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)
  • Τμήμα Θέατρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (μάθημα: Διδακτική: Δραματοποίηση, υπεύθ. διδάσκουσα Μυρτώ Πίγκου-Ρεπούση)
  • Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) - ΕΚΠΑ
  • Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας Πανεπιστημίου Πατρών (μάθημα: Σχολική Συμβουλευτική, υπεύθ. διδάσκων Στέφανος Βασιλόπουλος)

Παραγωγή: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση / 2020

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

Περιφερειακός Συντονισμός Δυτικής Ελλάδας: Γιώργος Μπεκιάρης

Πληροφορίες: www.TheatroEdu.gr / 2106541600 / info@theatroedu.gr

Κατηγορία Δράσης
  • Παραστάσεις
Προγράμματα
  • κι αν ήσουν εσύ;
  • Να τους πάρετε στα σπίτια σας!
Έτος
  • 2020 δ' τρίμηνο
Πόλεις
  • Διαδικτυακά
Εμψυχωτές
  • Γκόβας Νίκος
  • Ζάγουρα Ευγενία
  • Κρίθαρη Χριστίνα
  • Μόσχος Γιώργος
  • Μπεκιάρης Γιώργος
  • Αραπάκος Λάμπρος
  • Παύλου Διονύσης
Συνεργαζόμενοι
  • Πανεπιστήμιο Αθήνας ΤΕΑΠΗ
  • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΤΘΣ
  • Παιδαγωγικό Τμήμα Πανεπιστημίου Πατρών
  • Τμήμα Θάτρου ΑΠΘ
Print

Number of views (1729)/Σχόλια (0)