Ανοιχτή διαδικτυακή παρουσίαση-συζήτηση «κι αν ήσουν εσύ;»
Παγκόσμιος Πολίτης & Παγκόσμια Εκπαίδευση:
για την κατανόηση της σχέσης ενός παιδιού που ζει σε ένα αθηναϊκό διαμέρισμα και ενός παιδιού που ζει στην επαρχία του Μπαγκλαντές
Διαδικτυακά, 13/12/2020 (στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ), δωρεάν για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων
Ώρες: 19.30 – 21.30
Εισηγήτρια: Γλυκερία Αράπη, διαπολιτισμική εκπαιδεύτρια
Συντονισμός: Χριστίνα Ζώνιου, μέλος του ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σύμβουλος επιμορφωτικών δράσεων προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;"
Σύντομη περιγραφή: Ποιος είναι ο Παγκόσμιος Πολίτης; Πώς μία απλή καθημερινή μας πράξη (όπως το να κλείνουμε το φως ή το να προσέχουμε τι μάρκα ζάχαρη αγοράζουμε) στηρίζει τον συνάνθρωπό μας στην άλλη άκρη της γης; Πώς το τοπικό συνδέεται με το παγκόσμιο; Πώς μπορούμε να ανοίξουμε το βλέμμα των παιδιών προς τον κόσμο χωρίς να περιμένουμε το προσφυγόπουλο να μπει στην τάξη μας για να αρχίσουμε να καλλιεργούμε την αλληλεγγύη και την παγκόσμια συνείδηση;
Στη «συνάντηση» αυτή θα δούμε τι σημαίνει Παγκόσμια Εκπαίδευση και πώς συνδέεται με τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση ή την Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Θα ορίσουμε τον Παγκόσμιο Ενεργό Πολίτη και θα διερευνήσουμε το ρόλο του εκπαιδευτικού στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ταυτότητας των μαθητών. Θα δούμε μεθόδους, παραδείγματα και πηγές για ιδέες μέσα στην τάξη και στην ομάδα.
Σύντομο βιογραφικό καλεσμένης εισηγήτριας: Η Γλυκερία Αράπη είναι Υπεύθυνη στρατηγικού σχεδιασμού, παρακολούθησης & αξιολόγησης έργου και συντονίστρια προγραμμάτων στο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών, εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Έχει διανύσει παραπάνω από 20 χρόνια στον χώρο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της παγκόσμιας ανάπτυξης, της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων, σε συνεργασία με διαφορετικούς φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εταιρείες και (δια)κρατικούς φορείς σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Από το 2008 έως το 2020 εργάστηκε για την ActionAid Ελλάς ως επικεφαλής των τμημάτων Τοπικών Προγραμμάτων για ευπαθείς ομάδες, Παρακολούθησης & Αξιολόγησης Έργου, Λογοδοσίας, Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Έχει διατελέσει επικεφαλής του διεθνούς τμήματος Παρακολούθησης & Αξιολόγησης Έργου της ActionAid International. Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη και ιδρυτικό μέλος της Ώσμωσης – Κέντρο Τεχνών και Διαπολιτισμικής Αγωγής. Απόφοιτος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Ethnic & Racial Studies από το Trinity College της Ιρλανδίας.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Η παρουσίαση-συζήτηση είναι δωρεάν, για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ.
Οι ενδιαφερόμενες/ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στη ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΔΩ και θα πάρουν στο email τους το link της εκδήλωσης 20 λεπτά πριν την έναρξη
Έναρξη 7.30μμ. Λήξη 9.30μμ
Παρακαλούμε να εισέλθετε 10 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης για να υπάρχει χρόνος να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα σύνδεσης.
Σε περίπτωση καθυστερημένης εισόδου παρακαλούμε να εισέλθετε στη εκδήλωση με απενεργοποιημένο το μικρόφωνο και την κάμερα του υπολογιστή/ κινητού σας, καθώς μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη κάποια δράση ή συζήτηση.
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr
Στο πλαίσιο του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.