Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2023-2024

Σεμινάρια εκπαιδευτικών

Διάλογοι σε καραντίνα

Δράσεις για μαθητές

Διαδραστικές παραστάσεις

Μονόλογοι σε καραντίνα

Μαθητικά φεστιβάλ

Μονόλογοι από το Αιγαίο

Πώς μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν μέρος​

  1. Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των άλλων επιμορφούμενων στα σεμινάρια οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να βλέπουν τις κατά περίπτωση οδηγίες-ανακοινώσεις στις επιμέρους σελίδες των δράσεων καθώς σε διαφορετικές πόλεις η διαδικασία εγγραφής και συμμετοχής ενδέχεται να διαφέρει.
     
  2. Η επιλογή σχολείων για τα Δίκτυα Σχολείων «κι αν ήσουν εσύ;» γίνεται με τη συνεργασία των Περιφερειακών και των Τοπικών ανά πόλη Συντονιστών του προγράμματος με τα κατά τόπους στελέχη της Εκπαίδευσης (Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων, Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Συντονιστές Εκπαίδευσης στα ΠΕΚΕΣ, Υπεύθυνους ΚΠΕ κ.ά.). Τα ενδιαφερόμενα σχολεία υποβάλουν αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα.
     
  3. Για τα αυτοτελή εργαστήρια σε μαθητές, το ενδιαφερόμενο σχολείο θα πρέπει να συμπληρώνει τη σχετική φόρμα αίτησης.
     
  4. Οι δράσεις «Μαζί» είναι ανοιχτές στην εκπαιδευτική αλλά και την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται με σχετικές ανακοινώσεις για τον τρόπο συμμετοχής και επικοινωνίας από την ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

     

 

Χρονολογική λίστα των δράσεων του "Κι αν ήσουν εσύ;"

Δράση «Μαζί» - «Ιστορίες κουράγιου»

Δράση «Μαζί» - «Ιστορίες κουράγιου»

Ιωάννινα, 20/3/2023 Δράση «Μαζί», 6ο ΔΣ Ιωαννίνων, Σόνια Βλάχου, Δημήτρης Κονετάς

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 20/3/2023 8:30 πμ - 11:30 πμ Export event

Δράση «Μαζί»: «Ιστορίες κουράγιου».

Ιωάννινα, 20/3/2023,  Στο  6ο ΔΣ Ιωαννίνων

ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ 32 παιδιά, Εμψύχωση: Σόνια Βλάχου, Δημήτρης Κονετάς

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος «Kι αν ήσουν εσύ;» διοργανώνει εργαστήριο για μαθητές μεικτού πληθυσμού .
To πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;» και το εκπαιδευτικό υλικό του έχουν εγκριθεί και από το Υπουργείο Παιδείας  και το ΙΕΠ. Αναλυτική περιγραφή του προγράμματος  στην ιστοσελίδα www.theatroedu.gr

Σύντομη περιγραφή εργαστηρίου:

Στα πλαίσια του προγράμματος “Κι αν ήσουν εσύ;», το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προσφέρει στις 20/03/23 ένα τρίωρο, βιωματικό εργαστήριο  σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, βασισμένο στην παιδαγωγική του θεάτρου, με τίτλο, «Ιστορίες κουράγιου».

Στα πλαίσια του εν λόγω εργαστηρίου τα παιδιά 25 από Ελλάδα 3 από Κονγκό, 2 από Αιθιοπία και 2 από Συριακό Κουρδιστάν δημιούργησαν ομαδικά σενάρια – ιστορίες ζωής με ηρωίδες και ήρωες που καταφέρνουν να διαφύγουν από ζωτικούς κινδύνους και στη συνέχεια κλήθηκαν να παρουσιάσουν στιγμιότυπα από τις μυθοπλασίες τους με δρώμενα (δυναμικές εικόνες) και ζωγραφική.

Ο γενικός σκοπός του εργαστηρίου ήταν η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης των μαθητ(ρι)ων που συμμετείχαν στο εργαστήριο σχετικά με τους λόγους εκτοπισμού των προσώπων που καταφεύγουν για διεθνή προστασία στη χώρα μας και η διεύρυνση της αντίληψής τους σχετικά με την αξία της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Οι επιμέρους στόχοι του ήταν οι εξής:

  • Η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε σχέση με τις αιτίες βίαιου εκτοπισμού και τις συνθήκες μετακίνησης των προσφύγων.
  • Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και του πνεύματος ανεκτικότητας αναφορικά με την αποδοχή της ετερότητας.
  • Η αλληλεπίδραση όλων των συμμετεχόντων/-ουσών μεταξύ τους και η ανάπτυξη της συναισθηματικής και πολιτισμικής τους ευελιξίας στα πλαίσια της συνεργασίας τους σε διαφορετικές ομάδες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
  • Η ενίσχυση της φαντασίας και η ενθάρρυνση της δυνατότητας λεκτικής και σωματοποιημένης έκφρασης των παιδιών.
  • Η κατανόηση της αξίας της συνεργασίας για την κατάκτηση συλλογικών στόχων και της αλληλοβοήθειας για την επίλυση δύσκολων κοινωνικών προβλημάτων.  

Με το πέρας του εργαστηρίου τα παιδιά ελπίζουμε ότι απέκτησαν μια σαφέστερη αντίληψη

  • για τα διάφορα αίτια που προκαλούν τον ξεριζωμό πολλών ανθρώπων από τις εστίες τους,
  • για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην πορεία των ταξιδιών τους και το κουράγιο που επιστρατεύουν για να τα βγάλουν πέρα,
  • για τη δυνατότητα που έχει ο καθένας και η καθεμία από μας να προσφέρει μια σημαντική βοήθεια που δεν κοστίζει τίποτε, αλλά αξίζει πολλά! Σκοπός είναι η συνειδητοποίηση της αξίας που έχει η προσφορά αλληλεγγύης στην προσπάθεια ενδυνάμωσης πολύπαθων συνανθρώπων μας που αγωνίζονται να συνεχίσουν τη ζωή τους ζωή με ειρήνη και ευημερία.

Επιπρόσθετα έγιναν βήματα για την συμπερίληψη των μαθητών προσφύγων στη σχολική ζωή του 6ου Δημοτικού Σχολείου η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες.

Εμψυχωτές του εργαστηρίου: Βλάχου Σόνια (Σοφία), Κονετάς, Δημήτρης

Η δράση συνεχίζεται με διαθεματική-διεπιστημονική συνεργασία από το διδακτικό προσωπικό των καλλιτεχνικών μαθημάτων του σχολείου.

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Τοπικός Συντονισμός Ηπείρου
Συνεργασία:  Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Γραμματεία/Πληρ. 2106541600 /info@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

Κατηγορία Δράσης
  • Εργαστήρια για μαθητές
Προγράμματα
  • κι αν ήσουν εσύ;
  • ΜΑΖΙ
Εργαστήρια για Μαθητές
  • Εργαστήριο "Μαζί"
Έτος
  • 2023 α' τρίμηνο
Πόλεις
  • Ιωάννινα
Εμψυχωτές
  • Κονετάς Δημήτρης
  • Βλάχου Σόνια
Συνεργαζόμενοι
  • "Σχολεία για όλους" - πρόγραμμα
Σχολεία
  • 6ο ΔΣ Ιωαννίνων
Print

Number of views (293)/Σχόλια (0)