Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων 
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 


ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΔΡΑΣΕΙΣ - ΧΡΗΣΙΜΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΟΜΑΔΑ
η επιμόρφωση 2024-2025

 


«Κι αν ήσουν εσύ;»
Θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες
για την ευαισθητοποίηση
στα ανθρώπινα δικαιώματα
και σε θέματα προσφύγων

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο σε επιμέλεια Νάσιας Χολέβα.

Δείτε εδώ περισσότερα


 

 

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 2021-2022 ...πλήρες κείμενο 

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 2021-2022 ...ανακεφαλαίωση-συμπεράσματα

Το «κι αν ήσουν εσύ;» είναι ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της ευρύτερης εκπαιδευτικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Υλοποιείται από τον Φεβρουάριο 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση 
σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Περιλαμβάνει:

  • Επιμορφωτικά Σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, εμψυχωτές ομάδων, στελέχη τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων και μέλη της τοπικής κοινωνίας,
  • Θεατροπαιδαγωγικά Εργαστήρια για μαθητές, Δίκτυα και Φεστιβάλ Σχολείων,
  • Παραστάσεις για μαθητές, εκπαιδευτικούς και μέλη της τοπικής κοινωνίας,
  • Δράσεις συνεργασίας ντόπιου και προσφυγικού μαθητικού και νεανικού πληθυσμού

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Επιστημονική υποστήριξη - συνεργασία:

  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό προγραμμα)
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ / Τμήμα Θεάτρου
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ/Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής
  • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

Όλες οι Δράσεις προσφέρονται δωρεάν από ειδικά εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους θεατροπαιδαγωγούς και εμψυχωτές του προγράμματος.

Το «Κι αν ήσουν εσύ;» σε αριθμούς από το 2015 ως και το 2023:
18883 εκπαιδευτικοί, 
41429 μαθητές/μαθήτριες, 
842 σχολεία, 
πάνω από 70 πόλεις,
127 διαδραστικές παραστάσεις,
139 Μαθητικά Φεστιβάλ και Ημέρες Δράσης,
663 σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, 
1821 εργαστήρια σε μαθητές, 
Περισσότεροι από 150 εκπαιδευτές, εμψυχωτές, θεατροπαιδαγωγοί, 
Συνεργασία με περισσότερες από 100 φορείς (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, πανεπιστημιακά τμήματα, Δήμους, Φεστιβάλ, Μουσεία και άλλες οργανώσεις)

περισσότερα για το πρόγραμμα...


Δείτε εδώ βίντεο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλα.


 

 


 


Έρχονται...

Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2024 - Αττικής (Γυμνάσια-Λύκεια)

Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2024 - Αττικής (Γυμνάσια-Λύκεια)

Αθήνα 17/5/2024 Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2024 σχολείων Αττικής

Ημ/νίες Εκδήλωσης: 17/5/2024 10:30 πμ - 12:30 μμ Export event



Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ 2024 στην ΑΤΤΙΚΗ
"ΜΑΖΙ"

«Δικαίωμα στο όνειρο»

ΑΘΗΝΑ 17 Μαίου 2024  για Γυμνάσια & Λύκεια

Στο 3ο Γυμνάσιο Μοσχάτου

Ώρες: 10:45-12:15

Παίρνουν μέρος 3 σχολεία,  3 εκπαιδευτικοί,  45 μαθητές & μαθήτριες,
 

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση -Γραφείο Αττικής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διοργανώνουν Νεανικό – Μαθητικό Φεστιβάλ με τίτλο "Μαζί!", στη ΑΘΗΝΑ στο 3ο Γυμνάσιο Μοσχάτου στις 17/5/2024 για Γυμνάσια και Λύκεια

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία ………
Το Φεστιβάλ "Μαζί" 2024  περιλαμβάνει
α) παρουσιάσεις εργασιών των σχολείων και δρώμενα,
β) βιωματικά εργαστήρια για παιδιά

Παίρνουν μέρος τα σχολεία & φορείς:
3ο Γυμνάσιο Μοσχάτου,
ΕΝΕΕΓΥΛ Ωρωπού,
Γυμνάσιο Ανθούσας


Το Μαθητικό Φεστιβάλ - Ημέρα Δράσης 2024 πραγματοποιείται στην ΑΘΗΝΑ για δέκατη χρονιά με τη συμμετοχή σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;» καθώς και άλλων ομάδων που έχουν δουλέψει πάνω στις ίδιες θεματικές. Όπως κάθε χρόνο, ένα δίκτυο σχολείων, δημιουργήθηκε στην αρχή του σχολικού έτους με στόχο να δουλέψουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας πάνω σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή του διαφορετικού σε όλες του τις μορφές. Τα παιδιά εργάζονται πάνω στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή του άλλου, την  κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για όλους. Χρησιμοποιούνται θεατρικές τεχνικές, βιωματικά εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, συζητήσεις, αγώνες λόγων, δημιουργική γραφή, βιντεοσκόπηση κ.ά. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο διάστημα οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε τακτικές επιμορφωτικές συντονιστικές και ενημερωτικές συναντήσεις ώστε να υπάρχει κοινή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη. Η αποκορύφωση αυτής της διαδικασίας είναι η συνάντηση όλων σε ένα μεγάλο φεστιβάλ στο τέλος του σχολικού έτους, το οποίο με τη στήριξη μεγάλου αριθμού φορέων της πόλης, έχει στόχο τη διάχυση της δουλειάς αυτής τόσο στη σχολική όσο και στην ευρύτερη κοινότητα. 

Στηρίζουν οι εκπαιδευτικοί: Έμμυ Δημητρακοπούλου, Έφη Κωνσταντινίδη, Σοφία Τράγαρη.


Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση - Γραφείο Αττικής  σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
Συνεργαζόμενοι φορείς: ///////

Συντονισμός: Κατερίνα Αλέξιάδη
Γραμματεία: Τηλ 2106541600


Τα Μαθητικά Καλλιτεχνικά Φεστιβάλ «Μαζί!»

παρουσιάζουν σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα έναν κόσμο όπως τον θέλουν τα παιδιά

Κοινό Δελτίο Τύπου

 

Ένας θεσμός που κλείνει πλέον δέκα χρόνια, τα μαθητικά καλλιτεχνικά φεστιβάλ του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» που διοργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επιστρέφουν φέτος την άνοιξη με γιορτές καλλιτεχνικής δράσης σε 19 πόλεις της χώρας.

Με έναρξη στις 9 Απριλίου και διάρκεια μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2024, στα μαθητικά φεστιβάλ με τίτλο «Μαζί», θα συναντηθούν περισσότεροι από 3.500 μαθητές και μαθήτριες, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες, από 200 και πλέον σχολεία, καθώς και εκπαιδευτικοί, θεατροπαιδαγωγοί, γονείς και μέλη της τοπικής κοινότητας, που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εργαστήρια και δρώμενα, αποτέλεσμα της δουλειάς των σχολείων κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά πάνω σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφύγων.

Σκοπός των φεστιβάλ, που έχουν τη σταθερή στήριξη και συμμετοχή τοπικών φορέων, μεταξύ άλλων από την τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, συλλόγους γονέων και μουσεία, είναι να φέρει μαζί την εκπαιδευτική και τοπική κοινότητα μέσα από το παιχνίδι, το μοίρασμα και τη δημιουργική συνομιλία. Τα παιδιά έχοντας δουλέψει πάνω σε έννοιες όπως η ενσυναίσθηση, η αποδοχή του άλλου και η κατανόηση του δικαιώματος των ίσων ευκαιριών για κάθε άτομο, θα συμμετάσχουν σε δράσεις που περιλαμβάνουν από παρουσιάσεις θεατρικών δρώμενων και αυτοσχεδιασμούς μέχρι ραδιοφωνικές εκπομπές, ταινίες και εικαστικές δράσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες, κατά τη διάρκεια της αποτίμησης της συμμετοχής τους, είπαν χαρακτηριστικά ότι ένιωσαν πως απέκτησαν “φωνή”», σημειώνει μια καθηγήτρια από Λύκειο της Αττικής για τη συμμετοχή της τάξης της στο πρόγραμμα την περασμένη χρονιά. 

Τα φεστιβάλ του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση αποτελούν μία δραστηριότητα που ξεκίνησε το 2015 με τη διοργάνωση «ημερών δράσης» σε σχολεία τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» και εξελίχθηκαν σε μια από τις πιο εξωστρεφείς δράσεις του προγράμματος χάρη στην ομαδική δουλειά, το μεράκι και τη συνεργασία δεκάδων ανθρώπων, σχολείων, ομάδων και φορέων. Στις φετινές διοργανώσεις, εκτός από το δίκτυο σχολείων του «Kι αν ήσουν εσύ;» θα πάρουν μέρος και σχολεία ή ομάδες νέων που υλοποίησαν ανάλογα καλλιτεχνικά προγράμματα κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Όπως αναφέρει μια δασκάλα συγκεντρώνοντας σε μια φράση όλη την ουσία των φεστιβάλ: «Σε αυτό το όμορφο, δίχως τέλος, ταξίδι της διαπολιτισμικότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τα οφέλη ήταν πολλά. Πήραμε και δώσαμε, μοιραστήκαμε, δημιουργήσαμε. Ανυπόμονοι για τον κόσμο όπως θέλουμε να είναι, όπως μπορούμε να τον φτιάξουμε να είναι. Μαζί!».

Σημείωση για τους συντάκτες

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται από το 2015 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση αξιοποιώντας βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.

Περιλαμβάνει επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές ομάδων, διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά και νέους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσφύγων, δράσεις δικτύωσης των σχολείων και μαθητικά φεστιβάλ. Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, είναι πιστοποιημένο πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και έχει εμπλέξει μέχρι σήμερα  περισσότερους από 40.000 μαθητές και μαθήτριες και 18.800 εκπαιδευτικούς.

Tα μαθητικά φεστιβάλ της σχολικής χρονιάς 2023/2024 θα διοργανωθούν σε Αθήνα, Αμφιλοχία, Άμφισσα, Ζάκυνθο, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιεράπετρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λάρισα, Πάτρα, Ρόδο, Σάμο, Σέρρες, Τρίκαλα, Τρίπολη και Χανιά.

Σχόλια εκπαιδευτικών και μαθητών

Ημερολόγιο δράσεων "Κι αν ήσουν εσύ;"

«Δεκέμβριος 2024»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2526272829301
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Μερικές από τις στιγμές που… «άξιζαν τον κόπο»! (2019)

Σεμινάρια εκπαιδευτικών

Μονόλογοι σε καραντίνα

Δράσεις για μαθητές

Διάλογοι σε καραντίνα

Διαδραστικές παραστάσεις

Μονόλογοι από το Αιγαίο

Μαθητικά φεστιβάλ