7η Θεατρική Καλοκαιρινή Κατασκήνωση Σπέτσες 2008
"Διερευνώντας ρόλους και σκηνές απ’ τη ζωή και το θέατρο"
Σπέτσες 23-29 Αυγούστου 2008
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: «Πες το με μια κάμερα: Εργαστήρι Οπτικοακουστικών»
Μαρία Λεωνίδα & Νίκος Θεοδοσίου, σκηνοθέτης κινηματογράφου.
Στόχος του εργαστηρίου είναι να δώσει τη δυνατότητα σε ερασιτέχνες να καταλάβουν πως μια ιδέα μπορεί να γίνει σενάριο και πώς αυτό μπορεί να υλοποιηθεί και να γίνει ταινία με απλά σύγχρονα ψηφιακά μέσα. Θα δοθεί βάρος στο σχεδιασμό και στην επιλογή της ιδέας με σκοπό πάντα την πραγματοποίησή της και την αναφορά σε αντίστοιχες περιπτώσεις που μπορεί ένας εκπαιδευτικός να προκαλέσει μέσα στην τάξη. Θα διαχωριστούν τα τρία είδη, η μυθοπλασία, το ντοκιμαντέρ και το animation, θα κουβεντιάσουμε για την καταλληλότητα και τις ιδιομορφίες του καθενός-από πλευράς παραγωγής και αποτελέσματος-. Θα προετοιμάσουμε σε ομάδες-ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων- μια ή δύο ιδέες ταινίας μικρού μήκους (1-3 λεπτά ) θα δώσουμε τις βασικές οδηγίες για χρήση της κάμερας και τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής γλώσσας που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε σε γύρισμα και μοντάζ. Τέλος θα ολοκληρώσουμε τις ταινίες κάνοντας μαζί το μοντάζ ώστε να κατανοηθεί η λογική του και ανάλογα με το χρόνο που ο καθένας θέλει να αφιερώσει στον υπολογιστή μπορεί να μάθει και περισσότερα! Θα υπάρχουν βίντεο κάμερες καθώς και Η/Υ για το μοντάζ αλλά όποιος έχει δική του κάμερα ή laptop και θέλει να τα χρησιμοποιήσει είναι ευπρόσδεκτος να τα φέρει. Τα βράδια θα υπάρξει δυνατότητα για προβολές επιλεγμένων ταινιών.
Η Μαρία Λεωνίδα γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάζεται ως σκηνοθέτης. Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση ZDF/3SAT, την EBU, εφαρμογές που συνδυάζουν γραφιστική και διαδραστικότητα καθώς και συνεργασίες για θεατρικές παραστάσεις. Η τελευταίες της ταινίες είναι «Η Πρώτη μου φορά» (52’) που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το «Οι δικοί μου Ολυμπιακοί» (15’) που θα παιχτεί στη νεανική ζώνη σε 16 χώρες της Ευρώπης το 2008. Παράλληλα με τη σκηνοθεσία από το 2002 διδάσκει video και οπτικοακουστικά σε παιδιά, νέους και δασκάλους. Την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι τρόποι που χρησιμοποιούν οι νέοι τόσο την κινούμενη όσο και την ακίνητη εικόνα για να καταγράψουν το περιβάλλον και τις εμπειρίες τους. Είναι ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «Καρπός» με στόχο τις ίσες ευκαιρίες στην έκφραση και το διαπολιτισμικό διάλογο με χρήση των νέων τεχνολoγιών. Τώρα συντονίζει την Ελληνική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Stranger» που προωθεί την παραγωγή ταινιών video (1-5 λεπτά) από νέους 15-25 ετών.
Ο Νίκος Θεοδοσίου γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 1946. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και μετά τον ερχομό της Διχτατορίας το 1967, συνέχισε στο Παρίσι. Εκεί παρακολούθησε τα σεμινάρια του Ζαν Ρούς για το ντοκιμαντέρ, του Ανρί Λανγκλουά για την ιστορία του κινηματογράφου, και του Μάρκ Φερό "Κινηματογράφος και κοινωνία") Πίσω στην Ελλάδα (το 1974) παράλληλα με τον κινηματογράφο ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό, τη δημοσιογραφία, το φωτορεπορτάζ, το ραδιόφωνο, τη λογοτεχνία, την ιστορική έρευνα. Είναι ιδρυτικό μέλος του Νεανικού Πλάνου (Ομάδα δημιουργών για την οπτικοακουστική έκφραση των νέων ανθρώπων) και υπεύθυνος για τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι μέλος της τριμελούς γραμματείας και ειδικός σύμβουλος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, καλλιτεχνικός διευθυντής του Camera Zizanio (Ευρωπαική Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας). Είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ.
Action Category | |
Year | |
Cities | |
Facilitators | - Λεωνίδα Μαρία
- Θεοδοσίου Νίκος
|