Αποτελέσματα αναζήτησης

Εισαγωγή στο Θέατρο του Καταπιεσμένου & στο Θέατρο Φόρουμ στην εκπαίδευση

Εισαγωγή στο Θέατρο του Καταπιεσμένου & στο Θέατρο Φόρουμ στην εκπαίδευση

Ηράκλειο 2, 5-6/2/2023, σεμινάριο. Χριστίνα Ζώνιου, Νίκος Γκόβας

Event date: 2/2/2023 5:30 PM - 9:30 PM Export event

«Εισαγωγή στο Θέατρο του Καταπιεσμένου & στο Θέατρο Φόρουμ στην εκπαίδευση»
σεμινάριο 10 ωρών για εκπαιδευτικούς και εμψυχωτές/εμψυχώτριες ομάδων
Εμψυχωτές: Χριστίνα Ζώνιου, Νίκος Γκόβας
Ηράκλειο Κρήτης 2, 5, 6 Φεβρουαρίου 2023

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ) – τοπικός σύνδεσμος Ηράκλειου-Λασιθίου στο πλαίσιο της δράσης «Θέατρο Φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικές παραστάσεις: σχεδιασμός και υλοποίηση»προσκαλεί μέλη, φίλους και κάθε ενδιαφερόμενο σε σεμινάριο 10 ωρών  με δωρεάν συμμετοχή με τίτλο «Εισαγωγή στο Θέατρο του Καταπιεσμένου & στο Θέατρο Φόρουμ στην εκπαίδευση» που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης στις εξής ημερομηνίες και ώρες:

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, 17:30-21:30
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023,  17:30-21:30
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, 17:30-19:30

Προσέλευση 10’ πριν την έναρξη

Εμψύχωση: Χριστίνα Ζώνιου, Νίκος Γκόβας

 Τόπος διεξαγωγής:  Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου: Λεωφόρος  Δημοκρατίας 1, Ηράκλειο

Στόχος του σεμιναρίου Το σεμινάριο είναι εισαγωγικό στα βασικά στοιχεία του Θέατρου του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) με βάση τις διδασκαλίες και τα γραπτά του ιδρυτή του ΑουγκούστοΜποάλ. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί και η εμπειρία από την εφαρμογή των τεχνικών του ΘτΚ, κυρίως το Θέατρο Φόρουμ,  στην εκπαίδευση στην Ελλάδα, μέσα από τα προγράμματα που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση από το 2000.

Σε ποιους/ποιες απευθύνεται: Στη σεμινάριο καλούνται να πάρουν μέρος τα μέλη, οι φίλοι/φίλες του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και  όλοιόσοι και όσες ενδιαφέρονται να σχεδιάσουν ανάλογα προγράμματα πάνω σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα στο πλαίσιο του ΠΔΘΕ ή να αξιοποιήσουν ανάλογες τεχνικές στο σχολείο

Τι να φέρουμε: Το σεμινάριο είναι βιωματικό και οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν κέφι για παιχνίδι και άνετα ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για κινητικές ασκήσεις.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: Το σεμινάριο προσφέρεται δωρεάν. Οι θέσεις είναι περιορισμένες λόγω  του βιωματικού χαρακτήρατου σεμιναρίου.
Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευσηκαι σε περίπτωση πολλών αιτήσεων θα γίνει κλήρωση.

Οι ενδιαφερόμενες/ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν τη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ μέχρι 28 Ιανουαρίου 2023 και θα λάβουν απάντηση την επομένη.

Οργάνωση: Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – τοπικός σύνδεσμος Ηρακλείου-Λασιθίου

Συνεργασία-Στήριξη:
-ΚΕΣΑΝ-ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ)
-Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Πληροφορίες: Έλενα Φανιουδάκη τηλ 6971872687 email: faniou0@gmail.com

Βιογραφικά εμψυχωτών

Η Χριστίνα Ζώνιου διδάσκει Υποκριτική, Σκηνική Πρακτική και Κοινωνικό Θέατρο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ως μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από το 2005. Το ακαδημαϊκό έτος 2018/2019 δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια της Πίζας και της Ρώμης. Έχει δουλέψει επίσης ως σκηνοθέτρια, δραματολόγος/δραματουργός, καθηγήτρια υποκριτικής και εμψυχώτρια εφαρμοσμένου θεάτρου στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ινδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Λιθουανία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Γερμανία. Υπήρξε πρόεδρος του ΔΣ και ταμίας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με το οποίο συνεργάζεται στενά ως μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Εκπαίδευση & Θέατρο», σύμβουλος εκπαίδευσης του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" κ.ά. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον περιλαμβάνει τις σύγχρονες προσεγγίσεις στη σκηνοθεσία, την υποκριτική και τη δραματουργία, την εκπαίδευση ηθοποιών, τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση, το εφαρμοσμένο/κοινωνικό θέατρο και το Θέατρο του Καταπιεσμένου, συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά έργα με σχετικά αντικείμενα και δημοσιεύει μελέτες, βιβλία και άρθρα. Έχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές θεάτρου, με εξειδίκευση στη σύγχρονη θεατρική πρακτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997), στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (1998) και τη δραματική σχολή LaboratorioNove στη Φλωρεντία (2002). Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2016) με θέμα την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής ικανότητας των εκπαιδευτικών μέσω του Θεάτρου του Καταπιεσμένου. Συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό και διεθνές κίνημα Θεάτρου του Καταπιεσμένου ως μέλος και εμψυχώτρια ομάδων.

Ο Νίκος Γκόβας είναι παιδαγωγός θεάτρου και εκπαιδευτής ενηλίκων, με μεγάλη εμπειρία στην εμψύχωση ομάδων. Σπούδασε μαθηματικά, θέατρο και παιδαγωγικά στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Αυστραλία και έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης και εμψυχωτής νεανικών θεατρικών εργαστηρίων με Δημοτικά Θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ, Πανεπιστήμια και ανεξάρτητες ομάδες. Το 1994 ιδρύει στο Λονδίνο το TheatreLab Company (Hellenic Foundation Award 1997) και σκηνοθετεί τις παραστάσεις του μέχρι το 1998 (European Festival of Theatre in Camden London, Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική Άνοιξη» στη Θεσσαλονίκη, κ.α.). Ως Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής (1998-2014) αναπτύσσει τοπικά πολιτιστικά δίκτυα με έμφαση το θέατρο, τα οπτικοακουστικά (φωτογραφία, κινηματογράφος), τη λογοτεχνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. Ιδρυτής και εκδότης (2001-2021) του περιοδικού «Εκπαίδευση & Θέατρο», μέλος της Διεθνούς Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Research in Drama Education (RiDE) (2011-2017). Ιδρυτής και πρόεδρος (1998- 2008) της επιστημονικής ένωσης «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση». Από το 2015 συντονίζει το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σκηνοθέτης και εμψυχωτής από το 2000 στο πρόγραμμα «Διαφυγές: ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα- παράσταση θεάτρου φόρουμ για σχολεία για τη λήψη αποφάσεων και την πρόληψη». Εμψυχωτής στα προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών Θεάτρου Φόρουμ.  Έχει γράψει, συγγράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία και άρθρα για το θέατρο στην εκπαίδευση.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Τι είναι η δράση  «Θέατρο Φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικές παραστάσεις: σχεδιασμός και υλοποίηση»

 «Θέατρο Φόρουμ & θεατροπαιδαγωγικές παραστάσεις: σχεδιασμός και υλοποίηση»
Πρόκειται για δράση εκπαίδευσης στελεχών του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (ΠΔΘΕ) στην αξιοποίηση τεχνικών θεάτρου φόρουμ και εκπαιδευτικού δράματος για το σχεδιασμό προγραμμάτων-παραστάσεων κατάλληλων για την πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση πάνω σε κοινωνικά θέματα.

Η εκπαίδευση βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα εμπειρία του ΠΔΘΕ σε ανάλογα προγράμματα φόρουμ («η πολύχρωμη μετανάστευση της πεταλούδας», «Να τους πάρετε στα σπίτια σας!» «Διαφυγές», «349΄ακόμα», «σε πιστεύω εγώ!», "κι ο Βυσσινόκηπός μας είναι θαυμάσιος!¨),  προβλέπει συνδυασμό θεωρητικής και πρακτικής προσέγγισης και περιλαμβάνει σεμινάρια & εργαστήρια (διαδικτυακά ή δια ζώσης), παρακολούθηση παραστάσεων φόρουμ (από έμπειρα και πιστοποιημένα μέλη) και πρακτική άσκηση.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει εισαγωγικά σεμινάρια πάνω στις βασικές αρχές του Θεάτρου του Καταπιεσμένου σύμφωνα με τον Αουγκούστο Μποάλ, βασικές τεχνικές και ασκήσεις του θεάτρου φόρουμ,  εργαστήρια δραματουργίας, εργαστήρια άσκησης ηθοποιών-θεατροπαιδαγωγών του φόρουμ, εργαστήρια εκπαίδευσης joker, εφαρμογές για το σχολείο ("το φόρουμ στο σχολείο") κ.ά.

Συντονιστική-επιστημονική ομάδα: Χριστίνα Ζώνιου (συντονίστρια), Γιώργος Μπεκιάρης, Χριστίνα Κρίθαρη, Νίκος Γκόβας, Ευγενία Ζάγουρα

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
2106541600/ info@theatroedu.gr / www.TheatroEdu.gr

 
    

 

 

Action Category
  • Seminars - Workshops
Year
  • 2023 α' τρίμηνο
Cities
  • Ηράκλειο
Facilitators
  • Govas Nikos
  • Ζώνιου Χριστίνα
Print

Number of views (976)/Comments (0)

Αρχείο

«December 2024»
MonTueWedThuFriSatSun
25262728
29
30
1
23
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Διαδικτυακά (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πέλλα), 3/12/2024 Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονίζει η Μαρία Διβανέ και η Βικτώρια Κοεμτζοπούλου
45
6
Το «Πρόγραμμα TIM2 (Θέατρο και Μαθηματικά): Αξιοποιώντας τεχνικές του θεάτρου για τη διδασκαλία των μαθηματικών»

Το «Πρόγραμμα TIM2 (Θέατρο και Μαθηματικά): Αξιοποιώντας τεχνικές του θεάτρου για τη διδασκαλία των μαθηματικών»

Χανιά 6-8/12/2024, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Θοδωρής Παράσχου, Ιωάννα Μούντριζα
7
8
Το «Πρόγραμμα TIM2 (Θέατρο και Μαθηματικά): Αξιοποιώντας τεχνικές του θεάτρου για τη διδασκαλία των μαθηματικών»

Το «Πρόγραμμα TIM2 (Θέατρο και Μαθηματικά): Αξιοποιώντας τεχνικές του θεάτρου για τη διδασκαλία των μαθηματικών»

Χανιά 6-8/12/2024, εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, Θοδωρής Παράσχου, Ιωάννα Μούντριζα
9101112
13
14
15
16
Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση

Διαδικτυακά 16/12/2024 Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση (Αττική) προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" Συντονίζει η Αλεξιάδη Κατερίνα, Δήμητρα Σκέμπη
17
Παιδαγωγική - Οργανωτική συνάντηση

Παιδαγωγική - Οργανωτική συνάντηση

Διαδικτυακά, 17/12/2024 (Ηράκλειο, Λασίθι), Παιδαγωγική - συντονιστική συνάντηση
18
19
202122
23242526272829
303112345

Κατηγορίες

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά